Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De echtgenoot en broer van de overleden Canadese patiënte.  TPA

Patiënte overleed tijdens buikwandcorrectie, chirurg wél gestraft

Wellness Kliniek en CEO krijgen vrijspraak na dood Canadese patiënte

GENK

-

De Wellness Kliniek en CEO Marly-Ann Spronken zijn donderdag voor de Tongerse correctionele rechtbank vrijgesproken na de dood van een Canadese patiënte. De hoofdchirurg en een verpleegkundige kregen wel uitgestelde straffen.

De Wellness Kliniek, onder naam van NV Birand, en de CEO moesten zich verantwoorden na de dood van de Canadese patiënte Mildred Rowsell (44) door complicaties na een buikwandcorrectie. Ook een Nederlandse patiënte moest gereanimeerd worden tijdens een borstvergroting. Hoofdchirurg D., die de operatie bij de Canadese vrouw uitvoerde, en de verpleegkundige die verantwoordelijk was voor de nazorg kregen wel uitgestelde straffen van zes en vier maanden.

De Canadese Mildred Rowsell, die een buikwandcorrectie liet uitvoeren in februari 2011, bloedde volledig leeg na complicaties. De hoofdchirurg D., die de operatie uitvoerde, kreeg hiervoor een uitgestelde celstraf van zes maanden en ook een boete van 1.375 euro. “De chirurg heeft wel degelijk niet adequaat gehandeld na de ingreep”, zo zegt de raadsman van de nabestaanden van Rowsell, Katrien Raymaekers, die naar eigen zeggen tevreden is dat de rechter hiermee aangeeft dat er fouten zijn gemaakt.

De verpleegkundige die instond voor de nazorg werd veroordeeld tot vier maanden met uitstel. “Zij had sneller hulp moeten inroepen”, aldus Raymaekers. De arts hield wel steeds vol dat hij handelde in eer en geweten. Volgens hem wezen de parameters van de vrouw niet op een inwendige bloeding.

Anesthesie

Een tweede discussie die werd opgeworpen ging over de toegepaste verdovingstechnieken die de Wellness Kliniek hanteert. De artsen spreken over een sedatie, waarbij patiënten altijd bij bewustzijn zijn tijdens de ingrepen. Volgens de procureur en De Belgische Beroepsvereniging van Artsen-Specialisten in Anesthesie en Reanimatie (BSAR) is er sprake van het onwettig uitoefenen van geneeskunde. Zij zijn ervan overtuigd dat het wel degelijk ging om anesthesie met bewustzijnsverlies, zonder dat er beroep wordt gedaan op een gediplomeerde anesthesist.

“De rechter spreekt zich hier niet uitdrukkelijk over uit. De rechtbank is van oordeel dat de Wellness Kliniek geen enkele fout heeft gemaakt. De burgerlijke partij sprak over vooroorlogse technieken, maar dit is zéker niet het geval. Anders was de rechter wel overgegaan tot de veroordeling van de Wellness Kliniek en de CEO. Wij zijn daar zeer gelukkig om, zeker na de negatieve sfeer die er rond mijn cliënt werd opgehangen”, zo sprak meester Philippe Daeninck, die de belangen van de Wellness Kliniek behartigde.

Reanimeren

Ook de chirurg die een borstvergroting bij een Nederlandse vrouw uitvoerde en haar tijdens de ingreep moest reanimeren, kreeg samen met de verpleegkundige die aan de operatietafel stond de vrijspraak voor slagen en verwondingen. “Daar staat niet eens vast dat het hart wel degelijk heeft stilgestaan”, zo klonk het.

Op 12 december worden de debatten heropend om de burgerlijke kant van de zaak rond de overleden vrouw te behandelen.

Het beste van Enkel voor abonnees