Duikers ontdekken vreemd wezen in diepste geul van Indische Oceaan

Duikers hebben een mysterieus wezen ontdekt in de diepste krochten van de Indische Oceaan. Het zou gaan om een soort van kwal, maar omdat het nooit eerder gezien werd is er nog veel onduidelijkheid over. Dat meldt CNN.

gjs

Duiker Victor Vescovo was op weg naar de Java-geul, volgens de wetenschap het diepste punt in de Indische Oceaan, toen hij het dier spotte. Het team van Discovery Channel dat hem volgde voor Five Deeps Expedition kon het daardoor meteen op beeld vastleggen.

© Five Deeps Expedition

“Een uitzonderlijk gelatineus dier”, noemen Vescovo en zijn team het dier, “dat niet lijkt op eender wat dat we ooit gezien hebben.”

Ongelooflijk moment

De hoofdwetenschapper van de expeditie, Alan Jamieson, noemt de ontdekking van het dier bij CNN een “ongelooflijke vondst”. “Normaal heb ik een vrij goed idee van wat we te zien zullen krijgen. Maar af en toe word je verrast, zoals nu. Het zag er heel artificieel uit en kwam uit de duisternis tevoorschijn. Plots denk je: Jezus, dat is een vreemde soort van kwal.”

Het team bekijk de beelden meerdere keren in hun hotel in Bali, en Jamieson zocht het internet af om een idee te krijgen van wat ze net gezien hadden. Daar kwam hij op het spoor van een team van Japanse onderzoekers die een gelijkaardige ontdekking gedaan hebben.

Tentakel

“We kwamen met hen tot de conclusie dat het dier valt onder de groep van zeescheden”, aldus Jamieson. “Volgens ons is dit een ascidian. Een echte naam heeft het dier niet, omdat we niet zeker zijn van wat het is. Het lijkt op een dier dat normaal verankerd zou zijn aan de bodem van de oceaan met dat lange tentakel. Om voedsel uit het water te halen, zal het weggeraakt zijn van die bodem.”

De Schot, die beschouwd wordt als de diepst duikende Brit in de geschiedenis, denkt dat het dier zich aan het aanpassen is aan het leven in de geul en daarom andere gedragingen stelt dan verwacht. De ontdekking van de kwal lijkt nu al het hoogtepunt van zijn nieuwste expeditie. “Het is een shot uit een miljoen”, besluit het. “We hebben zoveel geluk gehad.”