De opmerkelijke metamorfose van Kyler Murray, het godenkind dat (gelukkig) 4 miljoen liet schieten voor een sterrenleven

De opmerkelijke metamorfose van Kyler Murray, het godenkind dat (gelukkig) 4 miljoen liet schieten voor een sterrenleven

Foto: AFP

Vannacht vond in Nashville, Tennessee, de 2019 NFL Draft plaats. Het evenement waar de toekomstige sterren van het American Football gekozen worden. De eerste selectie was Kyler Murray, de 21-jarige alleskunner die een opmerkelijke metamorfose onderging.

“With the first pick in de 2019 NFL Draft, the Arizona Cardinals select… Kyler Murray. Quarterback, Oklahoma.” Zo werd de jaarlijkse selectie van toptalenten in het American Football geopend donderdagnacht Belgische tijd. Murray liep fier het podium op en poseerde graag met zijn truitje van de Cardinals, met het rugnummer 1.

“Het is een droom die uitkomt, ik kan het nauwelijks vatten. Ik denk dat we heel gevaarlijk kunnen zijn”, zei Murray na zijn gloriemoment. “Kliff Kingsbury is een van de beste coaches in de wereld. Ik kan niet wachten om met hem samen te werken. Het zat er al lange tijd aan te komen. Ik hoop dat hij hetzelfde gevoel heeft.” Dat zal ongetwijfeld het geval zijn. “Kyler is een freak”, zei Kingsbury niet zo heel lang geleden nog.

De 21-jarige Amerikaan ontpopte zich het voorbije jaar tot dé ster in het megapopulaire college football. Hij kreeg dan ook de Heisman Trophy voor beste speler. Hij zorgde onder andere voor 54 touchdowns en 5.362 yards, zoals dat heet in het American football.

Geschiedenis

Murray zorgde donderdag ook voor een uniek moment in de geschiedenis van de Amerikaanse sport. Hij werd de eerste atleet die in twee sporten in de eerste ronde van een draft gekozen werd. In juni 2018 werd Murray namelijk als negende gekozen in de MLB Draft, die van het baseball dus, door de Oakland Athletics. Dat team bood hem een tekenbonus van 4,7 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) aan, maar die weigerde Murray enkele maanden later.

Op dat moment was de man uit Bedford, Texas, nog geen superster in het American football. Murray was getransfereerd van Texas A&M naar Oklahoma, maar was daar back-up voor Baker Mayfield (de eerste selectie in de 2018 NFL Draft). Pas afgelopen seizoen ontbolsterde Murray helemaal en in januari koos hij ervoor om de ruim 4 miljoen van de MLB te laten vallen voor een kans in de NFL.

“Ik hou er gewoon van om meerdere sporten te doen”, zei Murray toen. “Zo ben ik ook opgegroeid. Ik vind dat je jezelf niet moet limiteren tot één sport. Ik wil gewoon spelen, dus al bij al was dit geen grote beslissing voor mij. Maar football is mijn eerste liefde. Ik wil een quarterback worden.”

Sterrenleven

Gemiddeld verdienen spelers in de MLB meer dan die in de NFL: 4,5 miljoen tegenover 2,9 miljoen. Maar een quarterback, en zeker eentje die als eerste gekozen werd in de draft, verdient een pak meer. Mayfield tekende vorig jaar een vierjarig contract ter waarde van 32 miljoen én kreeg een tekenbonus van 21,8 miljoen. Slimme keuze dus van Murray.

NFL-sterren doen het daarnaast ook een pak beter op het vlak van deals met sponsors. Denk maar Cam Newton, Tom Brady, Aaron Rodgers en Drew Brees. Allemaal mannen die zo meer verdienen dan met hun sportcontract. Om dezelfde naam en faam te maken in de MLB moet je al legendarisch zijn, en dan nog. Slechts 22 procent van de Amerikanen weet wie Mike Trout is, dé superster van de MLB. Slechts één baseballer staat in de top honderd van meest gevolgde accounts op Twitter en dat is dan nog Tim Tebow, die niet eens meer in de MLB speelt.

Bovendien worden NFL-spelers meteen voor de leeuwen gegooid, terwijl de meeste MLB-jonkies zich eerst moeten bewijzen in opleidingsteams. Baseballers mogen dan wel een langer carrière hebben, Murray koos duidelijk voor een leven als superster in de VS.

Corrigeer