Luik-Bastenaken-Luik 2019: Praktische gids met de 11 hellingen, het uurschema, de nieuwe (ingrijpende) aankomst en de renners

Luik-Bastenaken-Luik 2019: Praktische gids met de 11 hellingen, het uurschema, de nieuwe (ingrijpende) aankomst en de renners

Julian Alaphilippe vorig jaar op La Redoute: twee elementen om naar uit te kijken in een hertekende Luik-Bastenaken-Luik Foto: BELGA

Zondag wordt het klassieke voorjaar afgesloten met Luik-Bastenaken-Luik. “La Doyenne” of “de oudste” van alle klassiekers is dit jaar 256 kilometer lang met onderweg 11 hellingen en een nieuwe (ingrijpende) aankomst. En ook het lijkt een cruciale rol te zullen spelen. Aan de start geen titelverdediger en ook geen Peter Sagan, maar wel genoeg andere toppers. Een praktische gids:

Klik hier voor onze digitale wielergids!

De 11 hellingen

In totaal leggen de renners 256 km af, onderweg moeten elf officiële hellingen worden beklommen. De wegenwerken op de Stockeu zijn achter de rug en dus werd het trio Côte de Wanne, Côte de Stockeu en Côte de la Haute-Levée weer in ere hersteld. Daarna is het nog 75 km tot de finish. Breekt de koers hier al open of wordt toch nog langer gewacht?

Meer strijd lijkt er te komen op La Redoute, daarna volgen immers maar twee hellingen meer. Legendarisch zijn de beelden van het gevecht tussen Frank Vandenbroucke en Michele Bartoli op die helling, exact 20 jaar geleden. Misschien inspireert het wel een renner in het peloton? Hoe dan ook, met 3850 hoogtemeters, een paar honderd minder dan andere jaren, is het nog altijd een koers voor klimmers.

Luik-Bastenaken-Luik 2019: Praktische gids met de 11 hellingen, het uurschema, de nieuwe (ingrijpende) aankomst en de renners
Foto: liege-bastogne-liege.be

1. Côte de la Roche-en-Ardenne (2.800 meter, 6,2% gemiddeld, 9% max)

2. Côte de Saint-Roch (1.000m, 11,2% gem, 16% max)

3. Côte de Mont-le-Soie (1.700m, 7,9% gem, 12% max)

4. Côte de Wanne (3.600m, 5,1% gem, 12% max)

5. Côte de Stockeu (1.000m, 12,5% gem, 19% max)

6. Côte de la Haute-Levée (3.600m, 5,6% gem, 12% max)

7. Col du Rosier (4.400m, 5,9% gem, 10% max)

8. Col du Maquisard (2.500m, 5% gem, 7% max)

9. Côte de la Redoute (2.000m, 8,9% gem, 14% max)

10. Côte des Forges (1.300m, 7,8% gem, 14% max)

11. Côte de la Roche-aux-Faucons (1.300m, 11% gem, 15% max)

De Roche-aux-Faucons is de laatste helling en tevens de laatste kans waar je als klimmer nog het verschil kan maken. Op de top moeten er nog vijftien km tot aan de aankomst:

Luik-Bastenaken-Luik 2019: Praktische gids met de 11 hellingen, het uurschema, de nieuwe (ingrijpende) aankomst en de renners
Foto: liege-bastogne-liege.be

Na 28 jaar komt Luik-Bastenaken-Luik opnieuw aan in...Luik

De streep van de 105e editie van Luik-Bastenaken-Luik ligt dit jaar op de boulevard d’Avroy. Na 28 jaar zullen de renners opnieuw aankomen in de Vurige Stede en niet langer in Ans, de aankomstplaats sinds 1992.

De gevolgen van de nieuwe aankomst zijn groot. Zo maakt de beruchte Saint-Nicolas niet langer deel uit van het parcours. En de venijnig oplopende maar grijze Rue Jean Jaurès in Ans sprak dan wel tot de verbeelding met de lastigheidsgraad, maar romantisch kon je de aankomst niet noemen met enkel een benzinestation, een bushokje, een café en een garage... Nu komen de renners aan in de (mooie) binnenstad, met een uitloper van 14 vlakke kilometers.

Bekijk hier de laatste kilometers:

Uurschema van cruciale punten:

10u10: start op de Place Saint-Lambert in Luik*

12u15: Côte de la Roche-en-Ardenne

12u55: keerpunt in Bastogne

13u20: Côte de Saint-Roch

14u30: Côte de Wanne

14u45: Côte de Stockeu

15u00: Côte de la Haute-Levée

15u15: Col du Rosier

15u35: Col du Maquisard

15u55: Côte de la Redoute

16u15: Côte des Forges

16u30: Côte de la Roche-aux-Faucons

16u45: aankomst op Boulevard d’Avroy in Luik

* Alleen van de start zijn we zeker wanneer de renners er exact zullen passeren, voor de overige punten zijn we uiteraard afhankelijk van het koersgemiddelde maar de tijdsaanduidingen zijn telkens het gemiddelde van het snelste en het traagste verwachte uurschema.

Luik-Bastenaken-Luik 2019: Praktische gids met de 11 hellingen, het uurschema, de nieuwe (ingrijpende) aankomst en de renners
Foto: liege-bastogne-liege.be

Wind (!) en regen

Niet alleen het nieuws parcours lijkt voor een onvoorspelbare editie te zorgen, ook het weer lijkt zondag een cruciale rol te spelen. Wie de voorbije dagen op de Ardense hellingen ging verkennen mocht het aan den lijve ondervinden: de harde zuid-westenwind maakt het nog heel wat zwaarder.

Maar het belooft - in tegenstelling tot vorig jaar - vooral een natte editie te worden met 90% kans op neerslag. Dat alles samen zorgt voor schrale temperaturen van amper 10 graden.

Geen Sagan en geen titelverdediger, wel tal van toppers

Zaterdagmiddag tussen 13u30 en 16u30 worden op de Place Saint-Lambert alle renners officieel voorgesteld. De nieuwe aankomst zou een kans zijn voor nieuwe namen op de winst, zo werd geopperd, en dus voegde onder meer Peter Sagan de wedstrijd toe aan zijn kalender. Maar na zijn mindere voorjaarscampagne en opgave in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, werd evenwel beslist dat de drievoudige wereldkampioen dan toch zou passen voor La Doyenne.

Ook titelverdediger Bob Jungels is er zondag niet bij. De Luxemburger bereidt zich na een voorjaar met kasseiklassiekers voor op de Giro.

Luik-Bastenaken-Luik 2019: Praktische gids met de 11 hellingen, het uurschema, de nieuwe (ingrijpende) aankomst en de renners
Foto: GMAX AGENCY

LEES OOK. Voorlopige deelnemerslijst Luik-Bastenaken-Luik 2019

Met Julian Alaphilippe heeft Deceuninck-Quick Step echter opnieuw één van de topfavorieten in huis: de Fransman werd al eens tweede (2015) en vierde (2018) in Luik én verschijnt na zijn zege in de Waalse Pijl zonder stress maar wel met veel motivatie aan de start. Wellicht moet hij het opnieuw opnemen tegen Jakob Fugslang, tweede in de Waalse Pijl, derde in de Amstel.

Verder wordt het uitkijken naar het optreden van Tom Dumoulin, terug na een hoogtestage. Voor de Nederlander is het na Milaan-Sanremo zijn tweede klassieker dit voorjaar. Met ploegmaat Michael Matthews, vierde in 2017, en als die de hellingen overleeft, heeft hij nog een ijzer in het vuur. Verder zijn er nog Daniel Martin, winnaar in 2013 en tweede in 2017, Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Michael Woods, tweede vorig jaar, Diego Ulissi, Michal Kwiatkowski, twee keer derde (2014 en 2017) en viervoudig winnaar Alejandro Valverde, die niet over de vorm van weleer lijkt te beschikken, maar nooit mag gewist worden uit de favorietenlijstjes.

Luik-Bastenaken-Luik 2019: Praktische gids met de 11 hellingen, het uurschema, de nieuwe (ingrijpende) aankomst en de renners
Foto: Photo News

Van Belgische zijde mag het vizier gericht worden op man in vorm Bjorg Lambrecht, die met Tim Wellens en Jelle Vanendert nog twee sterke ploegmaten met ambitie in de rangen heeft, Dylan Teuns die graag nog eens een resultaat zou rijden, Philippe Gilbert, maar dan wellicht in een dienende rol voor Alaphilippe, Greg Van Avermaet en Laurens De Plus die als kopman mag starten bij Jumbo-Visma.

LEES OOK. Greg Van Avermaet en Laurens De Plus over de nieuwe Luik-Bastenaken-Luik: “Weer koers op La Redoute, zoals met Bartoli en VDB”

Ook de dames rijden Luik-Bastenaken-Luik, goed voor 138,5 km, de voorbije twee edities kwamen telkens op naam van Anna van der Breggen.

Zo was het vorig jaar

Vorig jaar rondde Bob Jungels het ook toen al indrukwekkend voorjaar van Quick-Step op schitterende wijze af. De Luxemburger won met een verre aanval nadat zijn ploeg op de Roche-aux-Faucons er alles aan had gedaan om de koers zwaar te maken met als doel het isoleren van Valverde. Jungels begon aan een indrukwekkend solo, tot een samenwerking tussen bijna allemaal éénlingen kwam het niet bij de achtervolgers, waar Alaphilippe de debatten controleerde. Vanendert probeerde het nog op de slotklim naar Ans met Romain Bardet en de Canadees Woods maar ze kwamen allemaal te laat om Jungels nog te verontrusten.

Palmares de voorbije 10 jaar:

2018: Bob Jungels (Lux)

2017: Alejandro Valverde (Spa)

2016: Wout Poels (Ned)

2015: Alejandro Valverde (Spa)

2014: Simon Gerrans (Aus)

2013: Daniel Martin (Ier)

2012: Maxim Iglinsky (Rus)

2011: Philippe Gilbert (BEL)

2010: Alexander Vinokourov (Kaz)

2009: Andy Schleck (Lux)

Live op sportwereld.be!

Zoals alle klassiekers kan je Luik-Bastenaken-Luik zondag al van bij de start volgen op sportwereld.be. In onze live-verslaggeving zijn we al op post van voor de start met de laatste interviews en de eerste beelden, tijdens de rit houden we u op de hoogte van de koersontwikkelingen met de nodige achtergrondinformatie over de renners en het parcours en ook na de finish geven we er de eerste reacties en analyses.

Volg hier LIVE Luik-Bastenaken-Luik van start tot finish!

Op televisie kan u vanaf 14u terecht op één.

Corrigeer

MEER NIEUWS