In acht jaar stierven dertig hamerhaaien in Frans waterpark, en niemand weet waarom

In acht jaar stierven dertig hamerhaaien in Frans waterpark, en niemand weet waarom

Archieffoto. Foto: shutterstock

De laatste van dertig hamerhaaien die in 2011 naar een gigantisch aquarium in het Franse Boulogne-sur-mer waren gekomen, is overleden. De eigenaars van het aquatisch centrum staan voor een mysterie. Ze hopen door uitgebreid onderzoek te weten te komen waarom de dieren niet overleven.

Acht jaar geleden kwamen de dertig hamerhaaien vanuit Australië naar Nausicaà in Boulogne-sur-mer, in het noorden van Frankrijk. Ze werden daar in een gigantisch aquarium ondergebracht, waar hun natuurlijke habitat zo goed als mogelijk nagebootst werd om hen zo weinig mogelijk last te laten ondervinden van de verhuis.

Sinds 2011 waren 29 van de 30 dieren op jonge leeftijd overleden, en donderdag is ook het laatste van de dieren gestorven. De haai at al drie weken niets meer en bleek last te hebben van een infectie die zich verspreidde over het hele lichaam van de haai.

De dieren verhuisden naar Frankrijk omdat in de natuur 100 miljoen haaien per jaar gedood worden voor hun vinnen. Nausicaà-directeur Philippe Valette zit er dan ook erg mee verveeld dat de dieren het ook in zijn centrum niet overleefd hebben.

Mysterie

“We weten echt niet hoe het komt”, zegt hij in La Libre. “Onze methodes om te verdoven staan op punt, want die gebruiken we bij elk dier met succes. Ook een zuurstofprobleem kan het niet, er zit meer dan 100 procent zuurstof in het grootste bassin.” Mogelijk ligt het probleem dan bij de waterkwaliteit. “Misschien is die niet genoeg. We nemen onze voorzorgen nochtans en onderzoeken alle parameters. We moeten nog vooruitgang boeken.”

De dood van de dieren betekent voor het centrum ook een financiële klap. “We verliezen er jaarlijks 200.000 tot 300.000 euro door”, aldus Valette.

Corrigeer