Bijzonder populair maar niet zonder gevaar: Brusselaars leren deelsteps gebruiken

Bijzonder populair maar niet zonder gevaar: Brusselaars leren deelsteps gebruiken

Hoe rijd je veilig op een step? Je kon het zaterdag komen uitproberen in Elsene. Foto: rv

Brussel / Elsene -

Brusselaars hebben zaterdagnamiddag in groten getale meegedaan aan de grote veiligheidscampagne ‘Respect the Ride’ van Lime en verkeersinstituut Vias. Zo werden er onder andere 750 gratis helmen uitgedeeld.

De elektrische deelsteps van Lime zijn in korte tijd onmisbaar geworden in het Brusselse straatbeeld. Momenteel zijn er al meer dan 125.000 Lime-gebruikers die goed zijn voor een half miljoen ritten. Samen met het verkeersinstituut Vias organiseerde Lime daarom zaterdagnamiddag aan de galerij Strokar Inside in Elsene een veiligheidscampagne voor de gebruikers van elektrische steps.

“De deelstep is geen gadget, maar een volwaardig vervoersmiddel. Daarom moeten de gebruikers ervan de verkeersregels volgen, maar moet er bijvoorbeeld ook een goede infrastructuur voor de step zijn. De gebruikers moeten zichzelf ook beschermen, door bijvoorbeeld een helm te dragen. Heel wat mensen kennen de step van vroeger, maar vaak weten ze niet hoe ze er momenteel mee moeten omgaan. Het is ook totaal niet vergelijkbaar met fietsen. De step is een heel ander vervoersmiddel”, vertelt Stef Willems van verkeersinstituut Vias.

Charter ondertekenen

Tijdens het evenement werden gebruikers bewust gemaakt van het juiste gebruik van elektrische steps en werden ze uitgenodigd om een Charter van Goed Gedrag te ondertekenen met zes belangrijke principes die veilig rijden aanmoedigen.

“Met meer dan 125.000 gebruikers en 1.110.000 afgelegde kilometers, is veiligheid een absolute prioriteit voor Lime”, vertelt Benjamin Barnathan, General Manager Benelux bij Lime. “Wij sensibiliseren door middel van boodschappen op de app en werken met mobiele patrouilles om de veiligheid te verhogen.”

Volwaardig vervoersmiddel

Lime hield ook een enquête bij meer dan 2.000 gebruikers. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat 35 procent hun auto minder vaak gebruikt dankzij Lime en dat 25 procent van de autoritten vervangen is door een Lime-rit. “Daaraan voel je dat de deelstep echt wel een volwaardig vervoersmiddel is dat in combinatie met het openbaar vervoer de auto deels kan vervangen. We moeten het gebruik van de deelstep dus absoluut aanmoedigen, maar moeten tegelijkertijd de gebruikers de regels van de verkeersveiligheid bijbrengen”, zegt Willems.

Uit de enquête bleek ook nog dat 81 procent de regels van de wegcode kent, en meer bepaald de verplichting om een staptempo te respecteren op het voetpad. Daarnaast zegt 71 procent dat bij het rijden op een elektrische step de belangrijkste redenen voor hun gevoel van onveiligheid de kwaliteit van de infrastructuur en het gebrek aan voldoende fietspaden zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees