Belgen in Luik: Lambrecht sukkelde met verkoudheid, Van Avermaet betrokken in valpartij

Belgen in Luik: Lambrecht sukkelde met verkoudheid, Van Avermaet betrokken in valpartij

Foto: Photo News

Waar waren de Belgen in Luik-Bastenaken-Luik? Met slechts een negende plek voor Dylan Teuns in de uitslag, zou je die vraag kunnen stellen. Maar dan ga je wel voorbij aan het feit dat onze landgenoten onderweg de koers kleur gaven. En uiteindelijk konden ze ook redelijke excuses inroepen voor het magere resultaat.

Bjorg Lambrecht was de revelatie van de Ardense klassiekers, maar in Luik finishte hij pas als 27e, op ruim 2 minuten van winnaar Fuglsang. “Ik heb een beetje last van een verkoudheid”, verklaarde de renner van Lotto Soudal.

“Deze ochtend zat ik al een beetje met een verkoudheid en de eerste 100 kilometer heb ik echt afgezien. Dan kwam ik er wel wat door, maar het was echt een lastige koers. Ik was niet zo fris meer, ik kon wel mijn wattages rijden, maar het explosieve was er een beetje af. Ik denk dat iedereen op het eind wel à bloc zat. Op de Col du Rosier glipte ik mee met dat groepje omdat dat er een goede kopgroep uitzag. Dat was vooraf niet gepland, maar op die manier zat Tim in een zetel. Daar hebben we een beetje de pech dat Deceuninck - Quick-Step nog zo sterk was in de achtervolging. Onze voorsprong was klein, anders beginnen we misschien met meer bonus op La Redoute.”

Belgen in Luik: Lambrecht sukkelde met verkoudheid, Van Avermaet betrokken in valpartij
Foto: BELGA

“Mijn benen liepen ook leeg op het eind. Ik ben heel tevreden over de voorbije drie weken. Het begon al goed in het Baskenland, daarna in de Brabantse Pijl, de Amstel en de Waalse Pijl. Dit is ook een verrassing voor mij, zeker mijn resultaten. Ik wou ook graag de finale rijden en maken en dat heb ik ook gedaan. Alles is geslaagd. Dit geeft veel hoop voor de toekomst en nu weet ik ook waar ik de komende jaren aan kan werken.”

Van Avermaet komt ongeschonden uit valpartij

Greg Van Avermaet (CCC) wilde graag het voorjaar afsluiten met een mooi resultaat in Luik, maar een valpartij verstoorde zijn plannen. Hij finishte op een 52e plaats, op bijna zeven minuten van winnaar Fuglsang. “Stom”, zei hij, “Michael Matthews kwam ten val voor mij en ik lag er bij.”

Belgen in Luik: Lambrecht sukkelde met verkoudheid, Van Avermaet betrokken in valpartij
Foto: BELGA

Van Avermaet toonde zich al vroeg in de wedstrijd, op de Haute-Levée schoof hij mee in een grote groep met ook nog Philippe Gilbert, Laurens De Plus, Vincenzo Nibali en Maximilian Schachmann. Daarna liep het fout. “Op de Roche-aux-Faucons moest ik even passen. Ik hoopte toch nog op een mooi resultaat en we probeerden terug te komen. We zaten niet zo heel ver. In de laatste afdaling riep ik nog naar Matthews dat hij moest uitkijken in die bocht, maar hij schuift weg, net voor mij en ik val ook. Dat is natuurlijk jammer, maar ik kan er niets aan doen. Erg is het niet, het zijn vooral schaafwonden.”

“Dit is een afscheid in mineur voor mij aan de klassiekers. Ik voelde me vrij goed en hoopte op een mooi resultaat. Niet dat ik ging winnen, maar ik hoopte toch op beter. Mijn voorjaar? Niet echt top hé”, zuchtte hij. “Ik had er veel meer van verwacht. Twee keer podium (E3 Harelbeke en Omloop Het Nieuwsblad) is te weinig om van een goed voorjaar te kunnen spreken. Vooral van de Ronde en Roubaix had ik veel meer verwacht. Het werd een grote teleurstelling. Ik had graag een koers gewonnen, de conditie was er wel, maar de resultaten vielen tegen.”

Teuns tevreden met negende plek

Dylan Teuns (Bahrain-Merida) werd uiteindelijk eerste landgenoot in Luik met een negende plaats; “Ja, ik ben tevreden”, reageerde hij. “Dit is mijn eerste keer top tien in deze klassieker.”

Dit resultaat is een mooie opsteker. Dit geeft vertrouwen en ik kom hier zeker terug om nog beter te doen. Deze vernieuwde finale biedt mogelijkheden. Toen die 20 man wegreed, was ik een beetje aan het slapen. Ik wist niet wat te doen. Maar uiteindelijk wordt dat mooi rechtgezet. Ik had echt wel het gevoel dat ik heel goede benen had. Op de Roche-aux-Faucons kom ik dan net iets te kort om met de beste drie mee te gaan, maar daarachter was ik wel met de betere van de tweede lijn.”

In de finale had hij ook nog ploegmaat Nibali aan zijn zijde. “Ik heb mijn kansen een beetje voor hem opgeofferd in het slot. We waren met twee en moeten iets proberen. Niet dat er nog veel gepraat wordt, maar ik wist wel wat me te doen stond. Ik nam de kop. We wisten niet hoeveel voorsprong Fuglsang en Formolo hadden en hadden misschien wel nog een kans om terug te komen, maar dat lukte niet. Oik op het podium komen, lukte niet.”

“Deze prestatie is deugddoend voor mij en ik ben in elk geval blij met mijn top tien. Dit is toch één van mijn droomkoersen. Het maximale was de negende plaats voor mij, op het laatste was ik te kapot om nog te sprinten. Dit geeft vertrouwen, zeker als ik in toekomst hier met een betere conditie aan de start kan komen.”

Wellens: "Niet helemaal tevreden over Ardennenklassiekers"

Tim Wellens eindigde op een elfde plaats in Luik-Bastenaken-Luik. "Ik kan niet helemaal tevreden zijn over de voorbije Ardennenklassiekers", reageerde de renner van Lotto Soudal.

"De Brabantse Pijl was goed, tijdens de Amstel had ik een offday en in de Waalse Pijl was het resultaat niet in lijn met het goede gevoel. Vandaag heb ik geprobeerd om op een offensieve manier een mooi resultaat te behalen. Dan weet je natuurlijk dat het kan mislukken, maar op zich mag ik niet ontevreden zijn over mijn prestatie vandaag."

"Ik voelde me heel goed, maar jammer genoeg versnelde Deceuninck - Quick Step al op een heel eind van de finish, net op het moment waarop ik nog wat overtollige kledij afdeed en een laatste plaspauze zou inlassen. Daardoor reden we geruime tijd achter de feiten aan en moest ik al een serieuze cartouche verschieten om opnieuw vooraan te geraken. Ik wist dat ik in het offensief moest gaan om van enkele mannen af te geraken. Ik ging vlot mee over La Redoute en trok nadien in de aanval. Ik voelde me goed, maar ik had wat meer voorsprong nodig op de top van de Roche-aux-Faucons, want Team Astana reed in blok het gat opnieuw dicht. Toen was het voor mij einde verhaal."

Maandag vertrekt Wellens naar Dubai om te werken aan zijn hitteprobleem. "Ik ga daar speciale kledij en middelen testen tegen de warmte. Het is geen vakantie, ik neem ook mijn fiets mee om er te trainen."

Gilbert: "Lastig door het weer"

Philippe Gilbert (Deceuninck - Quick-Step) finishte zondag als 58e in Luik, op ruim negen minuten, en speelde geen rol van betekenis in de koers. "Het was lastig, heel lastig door het weer", verklaarde de winnaar van 2011.

"Het was echt een zware koers, het weer heeft een grote rol gespeeld. Het was moeilijk om te vechten tegen de koude. Na zo'n 100 kilometer werd het beter, maar soms doet dat dan nog meer pijn aan de spieren. Dat was bij mij toch zo."
"Fuglsang was de sterkste. Hij is de verdiende winnaar", vond ook Gilbert, die vaststelde dat La Redoute toch niet het verhoopte spektakel gaf. "Veel renners waren echt wel wat onderkoeld. Dat zag je in de koers, de benen draaiden minder snel en dat verklaart één en ander."

"Mijn doelen waren de Ronde en Roubaix. Ik wist dat het hier moeilijk zou zijn om een resultaat te rijden. Ik heb hier niet specifiek naar toegewerkt. Ik probeerde wel, maar meer zat er niet in. Ik klampte aan op La Redoute, meer op karakter dan dankzij mijn fysiek. Dit is een koers waar ik van houd, met dit publiek dat me zo hard steunt. Dan doe je gewoon je best. Na La Redoute heb ik nog wat op kop gereden voor Julian, om hem te steunen, meer zat er niet in voor mij."

De Plus: "De conditie is goed"

Laurens De Plus (Jumbo-Visma) finishte als 15e in de Waalse Pijl en eindigde zondag 17e Luik-Bastenaken-Luik. "Mijn conditie is alleszins goed", onthoudt hij na de Waalse klassiekers.

De Plus reed een attente koers en was één van de Belgen die meeschoof in de omvangrijke groep bovenop de Haute-Levée, toen ook Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Vincenzo Nibali en nog zo'n dertig andere renners wegreden. Die ontsnapping was geen lang leven gegund, daarna streed hij nog lang mee vooraan. "Als ik terugkijk op mijn wedstrijd, zat ik op La Roche-Aux-Faucons iets te ver achteraan. Ik kon op karakter terugkomen, maar toen waren de beste jongens al vertrokken. Dat is spijtig. Ik heb op de Cote des Forges nog geprobeerd mee te springen met Van Avermaet en Gilbert. Ik dacht dat het wel kon met dit weer, maar het draaide niet rond. Je moet in zo'n koers ook een beetje geluk hebben. Mijn vorm is alleszins in orde en dat wil ik onthouden."

De Plus is immers een belangrijke pion voor kopman Primoz Roglic, die mikt op de eindzege in de Giro. Zijn team zag wel met Robert Gesink een belangrijke ploegmaat wegvallen in Luik. "Dat is een enorm gemis voor de ploeg. Robert reed heel sterk de laatste weken en heeft een pak ervaring, die we konden gebruiken in de Giro."

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.