Zo uitzonderlijk is een zwart model op de Vogue-cover

Zo uitzonderlijk is een zwart model op de Vogue-cover

Foto: Shutterstock

Hoewel de roep om meer diversiteit steeds luider klinkt, blijkt die nog niet echt door te breken op de cover van de Amerikaanse Vogue, toch al decennialang een van de toonaangevende modebladen. The Pudding, een online magazine dat via illustraties maatschappelijke fenomenen uitlegt, toont welke lange weg er nog af te leggen is.

Aan de hand van data-analyse onderwierp The Pudding de covers van Vogue van de laatste 19 jaar aan een onderzoek. Dat leverde in totaal 228 voorpagina’s op, goed voor 262 vrouwelijke modellen. Die modellen werden vervolgens wetenschappelijk gerangschikt volgens hoe donker hun huid is. Aan de ene kant van het spectrum bevond zich de spierwitte actrice Anne Hathaway aan de andere kant de donkere actrice Lupita Nyong’o.

Die laatste blijkt met vier verschijningen op de cover eigenhandig de grote reden te zijn waardoor de diversiteit in het laatste decennium is gegroeid. Aan het begin van de jaren 2000 ging het voornamelijk nog om lichter gekleurde zwarte vrouwen zoals actrice Halle Berry, atlete Marion Jones en model Liya Kebede. Van de 81 covers gingen er toen amper drie naar zwarte vrouwen. Pas vanaf 2005 kwam er een soort van kentering en werden de huiden wat donkerder, maar in 2018 was het resultaat nog steeds bedroevend.

Vijf keer Rihanna, vijf keer anders

Opvallend is ook de rol van Photoshop. Zo ontdekte The Pudding dat Rihanna vijf keer de cover van de Vogue sierde, maar dat haar huidskleur tot zo’n veertig procent varieerde. Dat er amper een zwarte fotograaf een cover mocht shooten, zou wel eens mee aan de basis daarvan kunnen liggen, poneert het online magazine. Tyler Mitchell was met zijn cover van Beyoncé namelijk pas in september 2018 de eerste die die eer te beurt viel.

Corrigeer