Bilzen opnieuw naar stembus: verkiezingen ongeldig

Video: Tom Palmaers

Bilzen -

De gemeenteraadsverkiezingen in Bilzen zijn ongeldig verklaard. De inwoners van de Limburgse stad zullen dus opnieuw naar de stembus moeten. Dat heeft de Raad van State dinsdag beslist.

Johan Sauwens (Trots op Bilzen) had een klacht ingediend omdat er voor een belangrijke zetel in de gemeenteraad slechts vijf stemmen verschil waren en tal van onregelmatigheden gemeld waren. Trots op Bilzen is met twaalf zetels de winnaar en ook de grootste ­fractie na de verkiezingen van 14 oktober. Maar N-VA, ­Beter Bilzen en Bilzen Bruist besloten toch de oude coalitie voort te zetten met een zetel op overschot. Voor de laatste zetel kwam het aan op vijf stemmen. De auditeur van de raad had eerder al geoordeeld dat de verkiezingen ongeldig waren en de Raad is hem nu gevolgd.

In het arrest worden verschillende onregelmatigheden vastgesteld die de zetelverdeling tussen de verschillende lijsten kunnen beïnvloeden. “Voor vijf stembureaus zijn er door het telbureau één tot drie stembiljetten minder geteld dan er volgens het stembureau stembiljetten in de stembus zaten, in één stembureau heeft niet iedereen die zich voor de gemeenteraadsverkiezing kwam aanbieden, een stem kunnen uitbrengen, en in een ander stembureau zijn er vijf stembiljetten minder in de stembus gevonden dan er zich kiezers hebben aangemeld”, klinkt het. (belga)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees