Kermiswereld in rouw: bekende foorkramer sterft na val tijdens afbreken reuzenrad

/ Kortrijk / Antwerpen -

De bekende foorkramer Denis Delforge is overleden. Hij stierf dinsdag toen hij op de Grote Markt in Bergen het reuzenrad aan het afbreken was. Delforge stond jarenlang op de barricades voor het behoud van de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen, en onderhandelde daar met het stadsbestuur over de nieuwe locatie. Hij groeide zo uit tot hét gezicht van het protest. De kermiswereld is in shock door zijn dood.

Het rad in Bergen stond er ter gelegenheid van het eerste lentefestival in de stad. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk, al is Delforge (38), vader van twee kinderen, wel van ettelijke meters hoogte naar beneden gevallen. Volgens getuigen droeg Delforge geen veiligheidsharnas tijdens de afbraak.

Kermiswereld in rouw: bekende foorkramer sterft na val tijdens afbreken reuzenrad
Denis Delforge, 38, laat een vrouw en twee kinderen na. Foto: RR

Het reuzenrad ‘The Wheel’, waar Delforge ook eigenaar van is, is er een van 35 meter hoog. Van 5 tot 27 april stond het opgesteld in Bergen.

Herdenkingsmoment in Kortrijk

Het nieuws bereikte Kortrijk, waar momenteel de Paasfoor staat, heel snel. Daar werd vrijwel meteen een moment van herdenking georganiseerd. “Eén van onze kermisuitbaters, bekend van de twee Montelimar nougatkramen op onze foor, is deze namiddag overleden tijdens het opzetten van een attractie in Bergen”, zegt Arne Vandendriessche, economieschepen. “Als steunbetuiging hebben de andere uitbaters in Kortrijk hun attracties gesloten van kwart voor zes tot zes uur.” Vandendriessche wil in naam van de stad Kortrijk zijn medeleven betuigen aan de familie en vrienden van Denis.

Meerdere foorkramers uit Kortrijk trokken dinsdag nog naar Bergen om daar collega’s en vrienden van Delforge bij te staan na het drama.

Sinksenfoor

In Antwerpen was Delforge een van de kermisuitbaters op de Sinksenfoor, waar hij vurig voorvechter was van het voortbestaan op de Gedempte Zuiderdokken. Hij ging mee aan tafel met het stadsbestuur om een nieuwe locatie te zoeken, maar was géén voorstander van de foor op Spoor Oost, de oplossing die uiteindelijk voor de Sinksenfoor uit de bus kwam.

Delforge behoorde tot een van de meest invloedrijke en bekende families in de Belgische kermiswereld.

Kermiswereld in rouw: bekende foorkramer sterft na val tijdens afbreken reuzenrad
Foto: CREDIT: Carlo Coppejans
Kermiswereld in rouw: bekende foorkramer sterft na val tijdens afbreken reuzenrad
Delforge tijdens protest voor het voortbestaan van de Sinksenfoor op de Gedempte Zuiderdokken. Foto: BELGA

Aan het Montelimar nougatkraam in Kortrijk houden foorkramers en bezoekers een ingetogen moment van stilte. Video: Kris Vanhee

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees