Situatie in Venezuela loopt uit de hand: pantserwagens rijden in op demonstranten

In de Venezolaanse hoofdstad Caracas rijden enkele pantserwagens in op demonstranten. Video: Reuters

De situatie in Venezuela loopt uit de hand. Militaire pantserwagens zijn dinsdag ingereden op demonstranten in de Venezolaanse hoofdstad Caracas en bij schermutselingen met de ordediensten zijn minstens 69 gewonden gevallen.

Twee personen werden geraakt door kogels. Dat hebben de plaatselijke gezondheidsdiensten gemeld. Volgens diverse media zou ook een derde persoon door kogels zijn geraakt.

Eerder was op diverse beelden te zien hoe militaire pantserwagens dinsdag in de Venezolaanse hoofdstad inreden op demonstranten. De menigte had de pantserwagens eerst zelf aangevallen, blijkt uit beelden die het Britse SkyNews en het Amerikaanse NBC News hebben verspreid. Nabij de luchtmachtbasis La Carlota gooiden demonstranten ook al met stenen naar leden van de Nationale Garde op motorfietsen. De veiligheidstroepen vuurden traangas op de menigte af.

Situatie in Venezuela loopt uit de hand: pantserwagens rijden in op demonstranten
Guaidó (midden in maatpak) riep op om de “eindstrijd” in te zetten. Foto: AP

De onlusten begonnen toen oppositieleider en zelfverklaard interim-president Guaidó opriep om te protesteren en de “eindstrijd” in te zetten tegen president Maduro. “Er is nu geen weg meer terug”, zei hij.

LEES OOK: Oppositieleider zet samen met militairen opstand op poten

Intussen heeft de Amerikaanse president Donald Trump Cuba ervan beschuldigd militaire operaties uit te voeren in Venezuela om Nicolas Maduro te steunen. Hij dreigt ermee het land zware sancties op te leggen indien het zich niet terugtrekt.

“Als de Cubaanse troepen en milities niet onmiddellijk STOPPEN met hun militaire en andere operaties om dood en vernieling toe te brengen aan de Grondwet van Venezuela, dan zal aan het eiland een volledig (...) embargo worden opgelegd, tegelijk met sancties van het hoogste niveau”, tweette Trump. Hij voegde eraan toe te hopen dat “alle Cubaanse soldaten prompt en vreedzaam naar hun eiland zullen terugkeren”.

Situatie in Venezuela loopt uit de hand: pantserwagens rijden in op demonstranten
Cubaans minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez noemt de Amerikaanse veiligheidsadviseur een pathologische leugenaar. Foto: AFP

Na de beschuldigingen van Trump heeft de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez herhaald dat Cuba geen troepen heeft in Venezuela. Rodriguez noemde de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton “een pathologische leugenaar” die Trump “verkeerd informeert”. “Er zijn geen Cubaanse troepen in Venezuela, en er zijn al evenmin Cubanen die deelnemen aan militaire of veiligheidsoperaties daar. Enkel medisch personeel voor humanitaire missies”, tweette hij.

Eerder op de dag veroordeelden de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel en minister Rodriguez nog op Twitter de “geplande staatsgreep” in Venezuela. Havana beloofde Venezolaans president Nicolas Maduro “hulp en solidariteit”.

De VS lieten dan weer weten interim-president Guaido en het “Venezolaanse volk volledig te steunen in hun streven naar vrijheid en democratie”.

VS hoorde dat leiders zouden deserteren

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft Rusland president Maduro ervan overtuigd in zijn land te blijven. Of de Verenigde Staten kunnen beloven dat de Venezolaanse leider het land veilig zou kunnen verlaten, wilde hij niet gezegd hebben.

“Het was lang geleden dat iemand Maduro nog had gezien. Hij had een vliegtuig klaar staan op de tarmac en zou deze ochtend vertrekken, zo hebben we begrepen. De Russen hebben aangegeven dat hij moest blijven”, aldus Pompeo aan CNN.

Pompeo gaf voorts toe dat de VS de voorbije weken van “hoge leiders” binnen de Venezolaanse regering had gehoord dat ze zouden deserteren indien het tot een opstand kwam. Deze figuren zijn tot hiertoe loyaal gebleven aan Maduro, zei Pompeo zonder verder uit te weiden.

Er werd Pompeo ook meermaals de vraag gesteld of de VS Maduro’s veiligheid zouden verzekeren indien die naar Cuba zou vliegen, maar de Amerikaanse minister ging niet op die vraag in. Hij wilde enkel kwijt dat de Venezolaanse president zich bewust was van de “verwachtingen” van Washington.

Corrigeer

MEER NIEUWS