Franstalige kiesaffiches van DéFI beklad

Franstalige kiesaffiches van DéFI beklad

De affiches lokten veel protest uit. Foto: DéFI

Affligem -

De Franstalige kiesaffiches van Ntonga Monsempo (DéFI) die in april opdoken in Affligem, werden onlangs beklad met slogans van het Taal Aktie Komitee. Stijn Stassijns (N-VA) wil nu een reglement voor anderstalige affiches.

Midden april doken ze op verschillende plaatsen op in Affligem: de affiches van Ntonga Monsempo, lijsttrekker voor de Kamer in Vlaams-Brabant van het Franstalige DéFI. Vooral het feit dat de volledig Franstalige affiches opdoken in het Vlaamse Affligem lokte heel wat verontwaardigde reacties uit op sociale media. Veel mensen vroegen zich af of anderstalig verkiezingsdrukwerk verspreiden in de Vlaamse Rand wel mag volgens de wet. “Bizar genoeg is de taalwetgeving niet van toepassing op verkiezingsdrukwerk”, weet gemeenteraadslid Stijn Stassijns (N-VA).

Reglement nodig

“We staan in feite machteloos tegen dit drukwerk, maar gaan op de gemeenteraad vragen of ze een reglement willen opstellen voor de gemeentelijke aanplakborden”, vindt Stassijns. Hij start sowieso met een collectebus voor Franstalig verkiezingsdrukwerk dat hij terug naar de afzender wil sturen.

Ondertussen werden de Franstalige affiches op verschillende locaties al gevandaliseerd. Ze werden beklad met graffiti, kapot gescheurd en overplakt met Nederlandstalige slogans van het Taal Aktie Komitee (TAK). Ntonga Monsempo en DéFI lieten in Franstalige media al optekenen dat ze deze acties betreuren en ten zeerste afkeuren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees