Tot 700 euro voor bijzitters die bij gemeenteraadsverkiezingen te laat of niet kwamen opdagen

Tot 700 euro voor bijzitters die bij gemeenteraadsverkiezingen te laat of niet kwamen opdagen

Foto: pol de wilde - corelio

Hasselt -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft donderdag elf nalatige bijzitters veroordeeld die hun kat stuurden of te laat opdaagden om deel uit te maken van een stembureau bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.

Ze hadden al een minnelijke schikking van 250 euro voorgesteld gekregen, maar betaalden die niet, zodat ze voor de rechtbank gedagvaard werden. Vier personen, die verstek lieten gaan, kregen een effectieve boete van vierhonderd euro. Samen met de gerechtskosten liep dat bedrag op tot bijna 703 euro.

De andere beklaagden kregen uitstel voor de helft van de boete van vierhonderd euro. Het bedrag aan gerechtskosten blijft echter hetzelfde, namelijk ruim 302 euro. De excuses voor het te laat komen waren uiteenlopend. Een man van Turkse origine begreep de Nederlandse taal niet. Hij dacht dat hij gewoon naar huis kon gaan. Een vrouw uit Beringen had naar eigen zeggen problemen met de batterij van haar wagen. Een andere vrouw meende dat er duizenden anderen zijn die op verkiezingszondag niets te doen hebben, omdat ze werkloos zijn. Ze was al twee keren opgeroepen om haar burgerplicht te vervullen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees