Nu ook bewezen: we drinken niet omdat we het lekker vinden, wel om dronken te worden

Nu ook bewezen: we drinken niet omdat we het lekker vinden, wel om dronken te worden

Foto: Getty Images/iStockphoto

Wie alcohol drinkt, doet dat niet omdat hij of zij dat lekkerder vindt dan water of frisdrank. We willen vooral dronken worden. Dat heeft een groep wetenschappers onderzocht in een nieuwe studie. Voor koffie geldt hetzelfde: we verdragen de bitterheid omdat we het effect van cafeïne op ons lichaam willen.

De onderzoekers van Northwestern University gingen aan de slag met de genetische profielen van 336.000 Europeanen die in de Britse Biobank te vinden waren. Er werd hen een vragenlijst voorgelegd over wat ze de vorige 24 uur gedronken hadden. De dranken werden opgedeeld in twee groepen: bitter – koffie, thee, pompelmoessap, rode wijn en likeur – en zoet – drankjes met suiker en fruitsap (geen pompelmoes).

Daarna werd een associatiestudie uitgevoerd naar de consumptiepatronen. Daaruit bleek dat onze drankkeuze weinig te maken heeft met de smaak. “Het is wel een factor”, zegt hoofdonderzoeker Marilyn Cornelis aan het persagentschap AFP. “Maar niet de belangrijkste. We consumeren bijvoorbeeld koffie omdat we de smaak associëren met het effect van cafeïne op ons lichaam.”

Het gevoel

Hetzelfde gebeurt bij alcohol: we kiezen er niet voor omdat we het lekkerder vinden, wel voor het effect dat het op ons lichaam heeft. In het geval van alcohol is dat dus dronken worden. “Mensen houden ervan hoe koffie en alcohol hen doen voelen. Dat is waarom ze het drinken”, zegt Cornelis.

De studie werd gepubliceerd in het vakblad Human Molecular Genetics. De resultaten zouden volgens de onderzoekers op termijn kunnen helpen om tussenbeide te komen in ongezonde consumptiepatronen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S