Seks & Relaties

Dé bedragen: zoveel kost een huwelijksfeest gemiddeld en dit spenderen Vlamingen aan hun cadeaus

Dé bedragen: zoveel kost een huwelijksfeest gemiddeld en dit spenderen Vlamingen aan hun cadeaus

Foto: Shutterstock

Je huwelijkfeest: de mooiste dag van je leven. Of zo klinkt het gezegde toch. De gelegenheid ziet er heel wat minder rooskleurig uit als je het lijstje met de gemaakte kosten achteraf bekijkt. Uit een onderzoek van evenementenbureau Salino bij 1.500 Vlamingen blijkt immers dat de gemiddelde kostprijs voor zo’n dag oploopt tot meer dan vijftienduizend euro. Wat geven we nu écht uit aan onze huwelijksdag? Betalen trouwkoppels alles zelf, of helpen ouders vaak mee? En hoeveel spendeert een gast eigenlijk aan een cadeau?

Hoe je het ook draait of keert, trouwen is nooit zorgeloos. Bruiden en bruidegoms maken zich vooral zorgen over de financiën. Terecht, zo blijkt, want voor de gemiddelde prijs van een huwelijk kan je al een nieuwe wagen kopen. “Het gemiddelde bedrag dat Vlamingen aan hun bruiloft spenderen is 15.877 euro”, bevestigt Salino.

Limburgers geven 14 procent minder uit dan de gemiddelde Vlaming, terwijl West-Vlamingen het meeste geld apart leggen voor de trouwdag. Vooral jongeren tussen de 26 en 30 jaar hebben wat meer centen over voor hét droomhuwelijk. Die leeftijdscategorie haalt een gemiddeld van 17.461 euro. Vanaf 36 jaar daalt het bedrag aanzienlijk, naar een gemiddelde van 10.716 euro.

Minder dan een derde van de respondenten geeft aan over het budget heen te zijn gestapt. Hoe dan ook, het blijft een grote hap uit het budget. En dat is bijlange na niet altijd gesponsord door mama en papa. De helft van de Vlamingen geeft aan het trouwfeest volledig zelf te betalen.

Gastenlijst

Financiën zijn lastig, maar ook de gastenlijst veroorzaakt stress. “We liggen daar vooral van wakker omdat elke extra gast extra kosten met zich meebrengt. Gemiddeld kost een gast immers 115 euro per persoon. Zo willen we er helemaal niet naar kijken, want een trouwdag is juist om te vieren met dierbaren. Maar zodra de gastenlijst oploopt naar tweehonderd man en het budget voor de bruiloft ruim overschreden dreigt te worden, is het toch tijd om te gaan rekenen”, waarschuwt Anna Moreels van Salino. De Vlaamse deelnemers houden het gemiddeld bij 144 gasten.

Hoe meer gasten, hoe meer cadeaus natuurlijk. Koppels kunnen zich troosten met de wetenschap dat een huwelijksfeest zich bijna voor de helft terugbetaalt: “Gemiddeld besteedt een Vlaming als gast ongeveer 49,96 euro aan een cadeau en krijgt het koppel 7.188 euro aan cadeaus en envelopjes.” Inwoners van West-Vlaanderen blijken volgens de enquête 34 procent guller dan Limburgers en Vlaams- Brabanders. Zij hebben er gemiddeld 60,19 euro voor over.

LEES OOK. Van gênant geschuifel tot een memorabel moment: is Ed Sheeran écht de meest populaire openingsdans? En wat geeft de dans net dat ietsje extra?

Tips

Wil je graag besparen, dan kan dat op verschillende manieren.

  • Op maandag is trouwen gratis. Maar dat doet de Vlaming bitter weinig. De populairste trouwdag is nog steeds zaterdag met 68 procent.
  • In de maand augustus is de vraag naar trouwzalen heel groot en kunnen de prijzen oplopen. Minst populair zijn de wintermaanden januari en februari.
  • Dure lessen volgen om je openingsdans te doen? Niet nodig, 60 procent improviseert ter plaatse en 11 procent skipt die traditie helemaal.
  • Maak je geen zorgen: je hoeft niet iedereen uit te nodigen op je diner. Integendeel de dromen van gasten liggen elders: zij geven prioriteit een sfeervol dansfeest (29 procent), met daarnaast een goede locatie (22 procent) en zicht op indrukwekkende trouwkleding (18 procent).
  • Een duur hotel om je huwelijksnacht in door te brengen? Dat gebeurt ook minder dan de traditie het voorschrijft. Bij 20 procent is een slaapplek op locatie erbij inbegrepen, 56 procent gaat gewoon naar huis.
  • Die huwelijksreis mag je ook gerust laten varen, zoals 39 procent van de Vlamingen dat doet. Want ook dat is bijzonder prijzig. Gemiddeld besteden bruidsparen er zo’n 3.944 euro aan, terwijl ze 12,5 dag de wijde wereld intrekken. 44 procent blijft ook in Europa, wat de kosten kan drukken.
Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees