Opkomend talent Fabio Quartararo (20) lost Marc Márquez af als jongste rijder ooit op pole

Opkomend talent Fabio Quartararo (20) lost Marc Márquez af als jongste rijder ooit op pole

Márquez (rechts) dolt met zijn opvolger in de geschiedenisboeken. Foto: AFP

De Franse motorpiloot Fabio Quartararo start zondag in de Grote Prijs van Spanje op poleposition in de MotoGP. Hij won zaterdag met 20 jaar en 14 dagen als jongste ooit een kwalificatierace in de koningsklasse van de motorsport.

Quartararo klokte op het circuit van Jerez een tijd van 1:36.880 seconden op zijn Yamaha. Dat was ook nog eens een circuitrecord. Zijn Italiaanse teamgenoot Franco Morbidelli was slechts 0.082 langzamer en noteerde de tweede tijd. Wereldkampioen Marc Márquez zette op zijn Honda de derde tijd neer. De Spanjaard vertrekt daardoor in zijn thuisrace nog vanaf de voorste startrij.

Quartararo lost Márquez af als jongste wegracer op de eerste startpositie in de MotoGP. De vijfvoudige wereldkampioen was 20 jaar en 63 dagen oud toen hij in 2013 in de Grote Prijs van Amerika voor het eerst op pole stond in de klasse van de zware motoren. Márquez was één van de eersten om de jonge Fransman te feliciteren op het circuit.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.