Chauffeurs De Lijn vrezen voor eigen gezondheid en weigeren nog te stoppen aan Brussel-Noord

Chauffeurs De Lijn vrezen voor eigen gezondheid en weigeren nog te stoppen aan Brussel-Noord

Archiefbeeld. Foto: RR.

Brussel -

Chauffeurs van De Lijn zullen vanaf maandag bij een aantal haltes aan het station van Brussel Noord niet meer stoppen uit vrees voor “malaria, schurft en tuberculose”. Dat melden de vakbonden. De chauffeurs klagen al maanden over de onveilige en onhygiënische omstandigheden om en rond het station. Nu vrezen ze voor hun eigen gezondheid en dat is voor de bonden de druppel.

“Het kan NIET de bedoeling zijn dat wij nog veel langer worden blootgesteld aan de gevaren binnen het Noordstation, zowel niet qua veiligheid als qua gezondheid zowel voor de chauffeurs als onze klanten”, klinkt het in een mededeling van ACLVB, ACOD en ACV. Volgens het vakbondsfront wordt hun beslissing “niet 100% gesteund door de directie van Vlaams-Brabant” al zijn ze mee vragende partij. “Er komt weinig tot geen schot in de zaak en alles blijft op zijn beloop. Het gevolg is hiervan dat de situatie van dag tot dag verslechtert en dat er steeds minder de veiligheid en de gezondheid zal kunnen worden gegarandeerd van onze chauffeurs en klanten in de toekomst”, klinkt het nog.

LEES MEER. Na De Lijn zijn ook handelaars en omwonenden bij Noordstation overlast beu: “Schrik om naar buiten te gaan”

Eerder deze week berichtte Het Laatste Nieuws dat er sprake is van een uitbraak van schurft, tuberculose en malaria om en rond het station Brussel Noord. Dit vanwege de onhygiënische omstandigheden waarin groepen transmigranten er verblijven. De socialistische vakbond vernam het nieuws naar verluidt via de politie. Verschillende agenten zouden bij interventies mondmaskers dragen. Een arbeidsgeneesheer van ACOD zegt aan Het Laatste Nieuws dat er geen gevaar voor de chauffeurs of reizigers is.

Getroffen lijnen

De bussen komende uit Leuven en Haacht zullen vanaf maandag stoppen bij Rogier. Bussen uit Dilbeek stoppen aan de halte Weststation. De lijnen uit Grimbergen/Wemmel/Puurs/Meise zullen stoppen aan Bockstael. Voor de lijnen komende van Ternat/Aalst/Groot-Bijgaarden zal de eindhalte voorzien worden aan Simonis.

De bonden melden nog dat de maatregel van kracht blijft zolang de situatie om en rond het Noordstation niet onder handen genomen wordt.

LEES OOK. Vakbonden zijn onveilig en vuil Noordstation beu en dreigen met staking: “We veronderstellen dat De Lijn wel probeert, maar...”

De Lijn reageert “verrast” op de demarche van de chauffeurs, “gezien de open communicatie en de acties die al ondernomen werden”, zegt woordvoerder Anneliese Meynaerts. Officieel is de directie niet op de hoogte gesteld, al kreeg ze wel een pamflet van de vakbonden in handen.

Zondag probeert de directie de zaken uit te klaren, “om de reizigers zo goed mogelijk te kunnen informeren vanaf maandag”. Daarbij wordt ook contact opgenomen met de vakbonden.

bekijk ook

De Lijn krijgt opnieuw slecht rapport en reageert dan met dit veelzeggend filmpje

De Lijn-chauffeur negeert rood licht: “Alsof de N21 nog niet gevaarlijk genoeg is”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees