Belgian Cats kruipen met warm hart uit de veren voor Basket tegen Kanker: “Het is enorm leuk om eens iets terug te doen”

Belgian Cats kruipen met warm hart uit de veren voor Basket tegen Kanker: “Het is enorm leuk om eens iets terug te doen”

Wie Belgian Cats wilde spotten, moest zondag in de stedelijke sporthal van Lier zijn. Daar vond ‘Basket tegen Kanker’ plaats, een initiatief in het kader van Levensloop Neteland voor Stichting tegen Kanker. Ondanks een gewijzigd programma wegens het Europese succes van de Antwerp Giants werd het evenement een succes.

“Ik wilde niet enkel mijn hoofd plakken op dat meterschap (van Levensloop Neteland, red.)”, vertelde basketster en bezieler Sofie Hendrickx dik een maand geleden. “Ik wilde er ook echt iets mee doen en een evenement in elkaar steken. Sowieso iets met basketbal en de Cats, twee dingen die me na aan het hart liggen. We hopen dat dit een win-winsituatie wordt.”

En dat werd het. Sporthal De Komeet liep over van de baskettalentjes, plus hun ouders of begeleiders natuurlijk. Bijna zestig, waaronder veertien spelertjes met een beperking, namen deel aan trainingen van onder andere bondscoach Philippe Mestdagh en Belgian Cats zoals Hanne Mestdagh, Julie Vanloo, Laure Resimont, Serena-Lynn Geldof en Antonia Delaere.

“Stichting tegen Kanker wordt een vast gegeven”

De opbrengst ligt nog niet volledig vast maar zal zeker de grens van de 5.000 euro ruim overschrijden. “De dag is geslaagd”, zegt Lucas Van den Eynde, bekend acteur maar vooral ook peter van Levensloop Neteland en basketballiefhebber. “Een heel goede opkomst en heel enthousiaste mensen. Geweldig om te zien hoe die Cats daarmee omgaan. Sommigen moesten heel vroeg opstaan om hier op tijd te zijn. De bondscoach, die komt van Ieper. Dat is wel knap.”

“Alle beetjes helpen natuurlijk. Ik heb de indruk dat Stichting tegen Kanker een vast gegeven wordt hier in België. Er is echt een offensief. Het gaat niet meer over één doelgerichte actie, wel over acties die het hele jaar door gebeuren. Ik heb onlangs nog iemand horen zeggen dat we in een fase zitten dat als we dit kunnen volhouden, dat we grote stappen gaan zetten. Dat zou geweldig zijn want je wordt er dagelijks mee geconfronteerd.”

Op 29 en 30 juni vindt Levensloop Neteland plaats in Nijlen. Alles is gericht op die hoogdag. “Er is bijvoorbeeld nog een veiling, waar rekwisieten verkocht zullen worden. Ik ga eens in mijn kast zien wat ik nog heb liggen (lacht). Ik doe dit met mijn hart. Ik heb het onlangs meegemaakt met mijn goede vriend Marc Van Eeghem, die aan prostaatkanker leed. Dat is wel binnengekomen toen hij zijn strijd verloor. Ik heb wel sowieso een boon voor alles wat met verpleegkunde te maken heeft, met mensen die bezig zijn met mensen te helpen. Ik heb daar enorm veel respect voor. Alleen daarvoor wil ik al een lans breken.”

Zo een dagje basketballen zag de acteur dan ook wel zitten. “Ik heb vroeger altijd gevoetbald, bij Kessel. Van de miniemen tot de eerste ploeg. Maar ik basket heel graag. Ik ging vroeger naar Bus Lier zien. Die sfeer vond ik altijd fantastisch. Zo met een bal bezig zijn, dat ontspant en verlucht de geest een beetje”, aldus Van den Eynde, die liet zien dat hij wel degelijk een balletje kan gooien.

Guilty pleasure

Bondscoach Philippe Mestdagh stond om 06u00 op om in Lier te geraken. Maar dat was met alle plezier. “Ik heb een heel goede band met Sofie Hendrickx en toen ze met dit idee op de proppen kwam, heb ik meteen ja gezegd. Ik heb de strijd tegen kanker altijd al een warm hart toegedragen. Ook in de familie hebben wij kankergevallen gehad. Van de ene op de andere dag kan het toeslaan. Daarom is het belangrijk dat wij onderzoeken helpen en steunen.”

Mestdagh amuseerde zich te pletter. “Het is basketbal en dan ook nog met kinderen. Dat is altijd leuk. Van origine ben ik eigenlijk een jeugdtrainer dus. Het is mijn guilty pleasure, dat klopt. Dat is ontspanning hé. Je kan dan werken op details met die kleintjes. Ze moeten leren dribbelen, leren schieten, en één tegen één spelen. Dat is de basis van alles.”

De bondscoach van de Cats is natuurlijk ook al druk bezig met het aanstormende EK eind juni. “We zijn nu vooral bezig met individuele trainingen”, zegt Mestdagh. “In Kortrijk, waar ik ook aan het werk ben met Ann Wauters. We moeten haar individueel terug op niveau brengen zodat ze mee kan. Ze ligt al lang wakker van dat EK. Wat ze tot nu toe al gedaan heeft, zonder dat mensen daarvan iets gezien hebben, dat is ongelooflijk. We hopen dat in orde te krijgen. Of ik er al van wakker lig? Ik denk daar constant aan. Het doel daar? De eerste doelstelling is top zes voor een olympisch ticket. Als we dat niet hebben, dat zou een teleurstelling zijn, ook al zitten we in een zware groep. Ik hoop dat dus echt te halen. Echt.”

“Leuk om iets terug te geven”

Hanne Mestdagh kwam ook met veel plezier en een warm hart vroeg uit haar West-Vlaamse bed. “Het is echt een leuk evenement”, zegt de speelster van Namen. “We zijn de hele tijd bezig. Het is handtekeningen uitdelen en foto’s maken, maar ook trainingen geven. Ik vind dat we ook in een positie zitten dat we iets kunnen terugdoen, door het succes van de Cats. Het besef is er nu dat mensen naar ons opkijken en daarom naar hier komen. Dan is het leuk om iets terug te doen.”

En coachen, dat zit bij de West-Vlaamse in het bloed. “Ik hoor dat hier velen zeggen”, lacht Mestdagh. “Ik zie dat zelf niet want ik heb weinig ervaring op dat vlak. Maar iedereen zegt mij wel dat ik heel wat trekken heb van mijn vader als jeugdtrainer. Dus, wie weet na mijn carrière. Of ik al wakker lig van het EK? Meteen na het seizoen was het even genoeg, maar ik ben weer beginnen trainen en dan begint die gezonde stress toch te komen. Nu merk ik weer van: we staan voor een zware opdracht, met een zware EK-groep én een zware voorbereiding.”

De aanwezigheid van Ann Wauters zou Mestdagh enorm op prijs stellen. “Zij is heel heel heel heel héél belangrijk voor onze nationale ploeg. Haar impact op de groep kan je niet ontkennen. Ze is noodzakelijk voor de groep. Haar ervaring, haar tactisch inzicht… We hebben ze echt nodig. Dat ze ooit gaat stoppen? Klopt, maar zolang ze er is moeten we het ervan pakken (lacht).”

Belgian Cats kruipen met warm hart uit de veren voor Basket tegen Kanker: “Het is enorm leuk om eens iets terug te doen”
Belgian Cats kruipen met warm hart uit de veren voor Basket tegen Kanker: “Het is enorm leuk om eens iets terug te doen”
Belgian Cats kruipen met warm hart uit de veren voor Basket tegen Kanker: “Het is enorm leuk om eens iets terug te doen”
Belgian Cats kruipen met warm hart uit de veren voor Basket tegen Kanker: “Het is enorm leuk om eens iets terug te doen”
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.