Campenaerts gaat ook in de Giro de strijd aan met sterke Roglic, Evenepoel leert: “Hij kan meer dan een gewone burger in het peloton”

Campenaerts gaat ook in de Giro de strijd aan met sterke Roglic, Evenepoel leert: “Hij kan meer dan een gewone burger in het peloton”

Victor Campenaerts reed een sterke tijdrit en was ‘the best of the rest’. Foto: AFP

Dan zit je twee uur in de hot seat in Genève en dan word je eruit geknald door een laagvlieger als Primoz Roglic. Dat was het lot van Victor ­Campenaerts, die in de slottijdrit ‘the best of the rest’ was. “Helaas speelde Roglic in een andere klasse”, aldus de werelduurrecordhouder, die straks ook de Giro rijdt.

De naar Dottenijs uitgeweken hardrijder had zich na het Mexico-avontuur de Ronde van Romandië anders voorgesteld. Bijzonder teleurgesteld nam hij snel het vliegtuig. “Eerst was er die proloog waarin ik net te veel risico’s nam, waardoor ik viel. En nu dit. Ook al heb ik me dit keer niets te verwijten. Ik kon niet harder. Ik had de voorbije dagen al in de gaten dat het met de Sloveen heel moeilijk zou worden. Ik onthoud van de Ronde van Romandië twee zaken: dat ik conditioneel goed ben, want normaal start ik eerder traag in een tijdrit en nu zette ik de tweede tussentijd neer. En ik voelde de voorbije dagen ook bergop dat het goed zit. Anderzijds kan ik niet naast de feiten kijken: 13 seconden achterstand op 16,85 km betekent dat het ook in de Giro bijzonder moeilijk wordt om Roglic in dit werk te verslaan. Ik heb drie kansen. Als het uitsluitend aan mij lag, doe mij dan maar direct winst in de tijdrit van Bologna”, ­aldus de specialist van Lotto-Soudal.

Harde leerschool voor Evenepoel

Van Belgische zijde was er ook de knappe prestatie van Remco Evenepoel die aan het einde van een WorldTour-ronde toch vijftiende eindigde, net voor Thomas De Gendt. Laatstgenoemde trok na de proloog zelfs partij voor de eerstejaarsprof. “Pak hem toch alstublieft niet te hard aan, hé. Die jongen is nog maar negentien jaar.”

Remco zelf zat zaterdag in de ingekorte koninginnenrit mee in de vlucht van de dag. ­Conclusie van onze hoop in bange rondedagen: “De Ronde van Romandië was een harde, maar goede leerschool. Ik viel twee keer en voelde dat de ­benen niet honderd procent waren.”

Zijn ploegleider Rik Van Slycke vatte de eerste profmaanden van Evenepoel kernachtig samen: “We laten Remco kiezen: of hij zaken aan den lijve wil ondervinden of naar ons luistert. Zaterdag heeft hij vooral geleerd hoe snel een peloton bij de profs terug kan komen op een klim. Ik heb de voorbije dagen ook gezien dat hij meer kan dan een gewone burger in het peloton.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.