Gebruikers medicinale cannabis dreigen met rechtszaak tegen federale overheid

Gebruikers medicinale cannabis dreigen met rechtszaak tegen federale overheid

(archiefbeeld) Foto: BELGAONTHESPOT

Een groep gebruikers van medicinale cannabisolie heeft federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block in gebreke gesteld en dreigt met een rechtszaak als er niet dringend werk wordt gemaakt van wetgeving die het gebruik van die cannabisolie mogelijk maakt. Volgens hun advocaat, meester Walter Van Steenbrugge, toont de minister begrip voor het standpunt van zijn cliënten.

“Het gaat om een groep mensen die medicinale cannabisolie voorgeschreven krijgen, onder meer omdat ze chronische pijn lijden”, zegt meester Van Steenbrugge. “Die mensen moeten nu naar het buitenland, Nederland onder andere, om die olie te gaan halen. Ze moeten zich dus schuldig maken aan illegale praktijken om te krijgen wat hen door een dokter wordt voorgeschreven.”

Recht op leven

Eén van de mensen achter de ingebrekestelling, Patrick Dewals, heeft het over een nonbeleid vanwege de ontslagnemende minister van Volksgezondheid.

“De onmogelijkheid om in België op legale wijze medicinale cannabis te kunnen verkrijgen op doktersvoorschrift, houdt een schending in van het recht op bescherming van de gezondheid, van het recht op gezondheidszorg, van het recht om een menswaardig bestaan te kunnen leiden met eerbiediging van het privéleven, en tenslotte ook van het recht op leven”, zegt de man, die auteur is van het boek ‘Medicinale cannabis. Meer dan een medische kwestie’. “De overheid moet onmiddellijk de distributie van medicinale cannabis mogelijk maken.”

Dagvaarden

Volgens meester Van Steenbrugge is minister De Block niet doof voor de argumenten van zijn cliënten.

“We hebben van haar een antwoord gekregen waarin ze ons inhoudelijk gelijk geeft”, zegt de advocaat. “Ze zegt het nodige te willen doen om de wetgeving en uitvoeringsbesluiten te voorzien, en had naar eigen zeggen al een wetsontwerp klaar maar dat werd doorkruist door de val van de regering. We gaan de situatie nu van nabij opvolgen en als die wetgeving er niet snel genoeg komt, zullen we dagvaarden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees