Food

Vier Belgische restaurants in top 10 van beste groenterestaurants ter wereld, mooie 2e plaats voor Njam-chef

Vier Belgische restaurants in top 10 van beste groenterestaurants ter wereld, mooie 2e plaats voor Njam-chef

Chef-kok Michaël Vrijmoed. Foto: fvv

Met vier vermeldingen in de top 10 is ons land erg goed vertegenwoordigd in de lijst met beste groenterestaurants ter wereld, opgesteld door ‘We’re smart green guide’. De beste notering is er voor het Gentse restaurant Vrijmoed, dat op een zeer mooie tweede plaats prijkt en alleen Xavier Pellicer uit Barcelona moet laten voorgaan.

Naast Vrijmoed staan ook de volgende Belgische restaurants nog in de top 10: Graanmarkt 13 (Antwerpen, op plaats 6), Humus x Hortense (Brussel, 7) en Arabelle Meirlaen (Marchin, 8). De vier doen het opvallend goed en staan zelfs hoger in de rangschikking dan enkele wereldtoppers als De Librije in Zwolle (Nederland, 9) en Noma in Kopenhagen (Denemarken, 10). In totaal prijken er 16 Belgische eetzaken in de top 100.

Vier Belgische restaurants in top 10 van beste groenterestaurants ter wereld, mooie 2<sup>e</sup> plaats voor Njam-chef
Chef-kok Seppe Nobels van Graanmarkt 13. Foto: jvdp

“Ik ben hier al tien jaar mee bezig. Deze erkenning doet deugd”, zo reageert topchef en Njam-gezicht Michaël Vrijmoed van het gelijknamige restaurant op zijn tweede plaats. “Vegetarisch eten zit in de lift. In mijn restaurant kunnen mensen kiezen: vlees en vis, of vegetarisch. Het gebeurt dat 20 procent voor het laatste gaat. Ook opvallend: negen op de tien van hen zijn meestal géén vegetariër.”

De lijst werd opgesteld door ‘We’re smart green guide’, een internationale restaurantgids die werd opgericht door de Belgische chef-kok Frank Fol. Voor dit jaar waren er al 38 landen vertegenwoordigd, goed voor een totaal van 792 restaurants.

Corrigeer