Zoveelste zoektocht naar Rechtvaardige Rechters levert ijzeren ladder op

Gent -

De graafwerken deze ochtend op de Kalandeberg hebben niet geleid tot de ontdekking van De Rechtvaardige Rechters. Waar zij verwacht hadden op het paneel te botsen in een onderaardse gang, werd een ijzeren ladder gevonden. In een persconferentie toonden de amateurspeurders, onder wie schrijver Marc De Bel en ex-burgemeester Daniel Termont, zich teleurgesteld. Ondertussen reageerde schepen van Publieke Ruimte Filip Watteeuw vanmiddag al verbaasd: “De stad heeft deze werken niet gevraagd, en zal ze ook niet betalen.”

Na een dag vol onduidelijkheid en spanning leidde ex-burgemeester Termont de persconferentie in. Hij legde uit hoe er vanmorgen werkzaamheden gebeurden op het initiatief van enkele amateurspeurders inclusief hemzelf. Hij vond de nieuwe hypothese van amateurspeurder Gino Marchal geloofwaardig genoeg om mee te helpen zoeken naar een sponsor voor de graafwerken onder de Kalandeberg. Hij vond de Gentse aannemer Denys bereid de kosten voor het graven van een put op zich te nemen. “Helaas heeft dit niet tot de vondst van het paneel geleid”, aldus de ex-burgemeester. “Maar ik hoop dat nieuwe mensen zich hierdoor aangespoord voelen om te blijven zoeken.”

LEES OOK: Zoveelste zoekactie naar Rechtvaardige Rechters levert opnieuw niets op

“Wij hebben de werkzaamheden vanmorgen gevolgd”, aldus Termont. “Wij wisten ongeveer dat het paneel zich zou bevinden in een onderaardse koker maar we wilden het niet beschadigen. Dus zijn we verderop gaan graven. Daar botsten we op de tunnel die overigens rechtstreeks leidt naar de federale gebouwen waar de gouvernementsdiensten zitten. Op de plaats waar we dachten dat het paneel stak, zagen we echter een ijzeren muurladder zitten. We zijn zeer teleurgesteld dat het om een ladder is en niet een paneel.”

Amateurspeurder Gino Marchal uit Tienen, op wiens theorie werd gesteund voor de werken, meent dat de tunnel sinds de diefstal 1934 nog is geopend. “Dat bewijst de betonnen plaat die erop ligt.”

Video: De Gentenaar

Watteeuw verbolgen

Nog voor de persconferentie had de Stad Gent al verbolgen gereageerd op de graafwerken. Volgens Gents schepen van Publieke Ruimte Filip Watteeuw (Groen) was niemand van het stadsbestuur op de hoogte dat er vandaag gegraven zou worden in de zoektocht naar de Rechtvaardige Rechters. “Wij gaan dit alleszins niet betalen”, zei hij aan Het Nieuwsblad/De Gentenaar.

“Voor deze werken is wel een vergunning aangevraagd, door de firma Denys en niét het stadsbestuur. Die vergunning is ook goedgekeurd”, zegt Watteeuw. “Maar zulke goedkeuringen door de burgemeester gebeuren in ‘bulk’. In de veelheid van vergunningen is dit niet opgevallen. Laat me duidelijk zijn: ik wil ook dat de Rechtvaardige Rechters gevonden worden. Maar wij zijn niet de opdrachtgever en we gaan dit ook niet betalen. Het moet duidelijk zijn waarvoor zo’n aanvraag dient.”

Daarom roept de schepen de bevoegde diensten op om duidelijker te zijn: “De vergunningsaanvragen moeten duidelijker zijn en daar moeten de diensten op toezien. Als er zulke werken gebeuren, moet ook duidelijk vermeld staan waarom. Wordt er gegraven voor elektriciteit of gas, zet dan elektriciteit of gas op die formulieren. Gaat het over de Rechtvaardige Rechters, dan moet er Rechtvaardige Rechters opstaan. Ik wil ook dat die doorbraak er komt, maar daarom moeten we het systeem nog niet loslaten. Dit is geen goede zaak, het maakt me niet gelukkig.”

Op de vraag of het schepencollege bewust buiten dit onderzoek werd gehouden, antwoordde de Bruno Geltmeyer van het Gentse aannemingsbedrijf Denys , dat dit zeker niet bewust is gebeurd.

“Het college was perfect op de hoogte”, vulde Termont aan. “Ik heb zelf persoonlijk contact gehad met een ambtenaar.”

Daniel Termont voegde eraan toe dat ook het parket op de hoogte was gebracht en dat de afspraak was dat de werken meteen zouden worden stopgezet indien het paneel was gevonden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees