Getuigen over Nicolas op proces oudermoord: “Ik kende zijn andere kant niet”

Getuigen over Nicolas op proces oudermoord: “Ik kende zijn andere kant niet”

(archiefbeeld) Foto: svl

Lebbeke -

Nicolas Vanleemput, de 42-jarige man die beschuldigd wordt van oudermoord op zijn 65-jarige moeder Renée Beckers in 2016 in Lebbeke, was volgens een vroegere vriendin “een goede luisteraar” maar een onrustige persoon. “Ik kende zijn andere kant niet”, verklaarde de vrouw woensdag voor het Gentse hof van assisen.

Beckers werd begin januari 2016 voor het laatst gezien in de omgeving van Dendermonde en Lebbeke. Bij een zoekactie in februari 2017 werd het lichaam van de vrouw teruggevonden, achter haar woonplaats aan de Dendermondsesteenweg in Lebbeke.

Getuigen over Nicolas op proces oudermoord: “Ik kende zijn andere kant niet”
Renée Beckers Foto: rr

Vanleemput bekende uiteindelijk dat hij verantwoordelijk was voor de dood van zijn moeder in de nacht van 12 op 13 januari 2016. Hij verklaarde dat hij zijn moeder tijdens een discussie over geld een duw had gegeven, waarbij ze tegen de muur en op de rand van het bed zou terechtgekomen zijn. Hij zei dat hij zo dronken was dat ze niet wist dat ze in een noodlijdende toestand verkeerde, en trof haar naar eigen zeggen de volgende dag dood aan.

LEES OOK. Zoon over moord op zijn moeder: “Ik was zo weg als een ei”

Woensdag kwam de moraliteit van de beschuldigde verder aan bod. Zijn vroegere vriendin werd opgeroepen om te getuigen omdat Vanleemput haar beschouwde “als de enige persoon met wie hij ooit een echte relatie had”. De vrouw leerde hem kennen in de periode voor hij terug contact had met zijn moeder. Ze werden vrienden en ze woonden een tijdlang gratis bij hem in. Op kerstavond 2015 nodigde ze de beschuldigde bij haar uit, maar daarna hadden ze geen contact meer. “Hij kon goed luisteren. Ik denk wel dat hij een beetje verliefd op me was”, zei de vrouw. “Ik had respect voor hem, maar ik kende zijn andere kant niet, de kant waarvoor hij hier moet terechtstaan.”

LEES OOK. “Moeder en zoon plakten aan elkaar als twee magneten”

Ook de broer van Nicolas Vanleemput kwam aan het woord. De jongere broer van de beschuldigde had al jaren geen contact meer met Nicolas. “Ik heb geen band met mijn broer meer en ik ga niet op bezoek in de gevangenis. De laatste keer dat ik hem gezien heb, was in de periode tussen 2006 en 2008”, zei de getuige. “Nicolas was soms een raar persoon. Hij had weinig vrienden en kon af en toe ruzie uitlokken. Hij beschermde me wel tegen slagen van onze vader, zoals elke grote broer dat zou doen.”

Verwaarlozing

De ongelukkige jeugd van Vanleemput bleek ook uit het moraliteitsverslag. Zijn moeder had psychische problemen en was er niet altijd voor hem en zijn broer. “Onze jeugd stond in het teken van verwaarlozing. We kregen heel weinig eten en droegen telkens dezelfde kleren. We kregen regelmatig slaag en we kwamen niet veel buiten. Details moet u niet vragen, dat herinner ik me niet meer”, zei de broer.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees