Foorkramers staan terecht voor arbeidsongeval met reuzenrad

Foorkramers staan terecht voor arbeidsongeval met reuzenrad

(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Nieuwpoort -

Twee foorkramers hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor een ernstig arbeidsongeval tijdens de afbraak van een reuzenrad. Een Nederlandse arbeider raakte zwaargewond toen hij in Nieuwpoort vier meter naar beneden viel. Het arbeidsauditoraat vorderde geldboetes tot 12.000 euro.

Op 6 september 2016 ging het mis tijdens de afbraak van het reuzenzad op de Zeedijk in Nieuwpoort. Een stalen kabel brak doormidden, waardoor twee arbeiders bovenaan het reuzenrad bengelden. Een 28-jarige Nederlander viel vier meter naar beneden en liep ernstige verwondingen aan zijn rug en ribben op. Zijn Roemeense collega raakte lichtgewond.

Kabelwiel

Het onderzoek wees uit dat de stekker van de verlichting tussen een kabel en het kabelwiel was beland. Daardoor was het evenwicht zoek en knapte een andere kabel. Bij een latere controle bleek ook dat de kabels niet goed waren vastgemaakt met bouten. Volgens het arbeidsauditoraat waren de foorkramers duidelijk verantwoordelijk voor de onveilige situatie. “De slachtoffers kregen helemaal geen instructies rond veiligheid. De beklaagden lieten te veel aan het toeval over”, aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere.

R.B. (37) uit Destelbergen werd in 2007 en 2015 al veroordeeld voor arbeidsongevallen. Voor hem vorderde het OM 12.000 euro geldboete. De Nederlandse foorkramer A.D. (43) riskeert 7.200 euro boete voor zijn aandeel in de feiten. De beklaagden stelden dat het om een spijtig ongeval ging en vroegen de vrijspraak. Ondertussen deden ze volgens de verdediging wel investeringen om veiliger te kunnen werken.

De rechter doet uitspraak op 12 juni.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees