Guy Verlinde lanceert clip met song over moeder met dementie

Gent - Guy Verlinde, wellicht de hardst werkende bluesmuzikant uit Gent, lanceert een videoclip van het nummer Solitude & Grace uit zijn onlangs verschenen soloplaat All is forgiven. Verlinde komt doelbewust nu, een paar dagen voor Moederdag, met de clip naar buiten: het nummer gaat over zijn moeder die dementie heeft.

"Solitude & grace gaat over het zoeken naar de heldere momenten bij mijn moeder die dementie heeft", aldus Guy Verlinde. "Zij verblijft sinds enkele jaren in het verzorgingstehuis Ter Berken in Roeselare en zit in een vergevorderd stadium van de ziekte. Ze herkent niemand meer en alle communicatie is al lang verdwenen. Het enige wat overblijft van de ooit zo weerbare vrouw is haar frêle lichaam. Bij elk bezoek merk ik dat ik op zoek ga naar momenten van helderheid, maar die zijn jammer genoeg al lang weg. Maar het (tevergeefs) zoeken naar iets dat er niet meer is, tot we het af en toe nog denken te vinden of te zien, werkt troostend. Het nummer is een ode aan een zeer sterke vrouw, die geveld werd door deze slepende ziekte", aldus de muzikant."

Bij Paradox, het Gentse expertisecentrum voor dementie, reageert coördinator Christian Verelst positief op het initiatief van Guy Verlinde: "Het nummer beschrijft correct dat het niet makkelijk afscheid nemen is van iemand die er nog is en hoe hij en zijn moeder toch proberen om elkaar te vinden in kleine dingen. Het lied is een hart onder de riem van mensen die in hun omgeving met de ziekte geconfronteerd wordenc" aldus Verelst. "We kunnen het alleen maar toejuichen dat de kunst de laatste tijd de ziekte lijkt te omarmen. Dat kan alleen maar helpen om beter met de ziekte te leren omgaan."

Ook Gent Festival van Vlaanderen

Dementie is overigens ook het onderwerp van de voorstelling Vergeten, die Gent Festival van Vlaanderen programmeert op vrijdag 27 september. Dan brengt het Nederlands Kamerkoor teksten van de Nederlandse muzikant Spinvis, die een confrontatie aangaat met de pijnlijke realiteit van dementie.

www.guyverlinde.com

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio