De invasie op Beervelde is begonnen, Italië legt zijn geheimen bloot in kleurrijk kasteelpark

Tuindagen van start: "Amuseer u en niet te veel kopen hé"

Soms moet je erbij zijn om het te geloven: de hele ochtend regende het pijpenstelen, maar iets voor tienen - gastvrouw Caroline gaf het startsein aan de loketten aan de Beerveldse Baan om 9.57 uur - viel de laatste druppel en scheen de zon overvloedig over het doornatte Park van Beervelde. Of het de hele dag droogt blijft, is maar de vraag maar het eerste uur verliep in elk geval al stralend. Ook voor Maria Dom (ze maakte zelf een grapje over haar naam) en Bernadette Van Gucht. Het leken vriendinnen, maar ze hadden elkaar nog maar net leren kennen aan de ingang van het park. Maria kwam uit het Antwerpse Lint, en was samen met haar echtgenoot om acht uur thuis vertrokken.

"Ik kom hier al jaren, maar ik doe ook alle plantenbeurzen. Ik ben er gewoon verslaafd aan", vertelt Maria, die zelf een hectarengrote tuin heeft en nog steeds op zoek gaat naar kruiden en planten die er nog niet staan. "Hier zijn veel Nederlandse en Engelse standhouders, waardoor je altijd wel nieuwe dingen op de kop tikt. Waarom Beervelde? "Een prachtig kader, een fantastisch verzorgd domein", klinkt het. "Het enige nadeel is dat de inkom toch wel duur is. Maar ja, op het Voedingssalon ben je evenveel geld kwijt, en dat is de laatste jaren twee keer niks", vult Bernadette aan. Om drie minuten voor tien scheiden hun wegen: Maria met haar echtgenoot, Bernadette met haar dochter en hond. "Allez amuseer u, en niet te veel kopen hé", roepen ze elkaar nog na.

Uit onze openingsfoto's merkt u al dat het een bijzonder kleurrijke editie wordt van de Tuindagen. Het iets klassiekere en ruimere thema Italië geeft de standhouders natuurlijk meteen inspiratie voor een aantrekkelijke stand. De enorme dieren in buxusvorm - links voorbij de dreef, richting koetshuizen - zijn zeker een eyecatcher, net als de prachtige Italiaanse tuin. Wie regelmatig op de Tuindagen komt, weet al waar het meest arbeidsintensieve stukje tuin te vinden is. Zeker eens het Italiaanse prieeltje binnenstappen en genieten van het schilderachtige decor dat verwijst naar "Orticolario", de tuinbeurs in Italië. Die graaf Renaud nooit bezocht heeft, en ook nooit zal bezoeken. Waarom, dat merkt u in onze fotoreeks. 

Lut Laureys kampeert zo goed als in Beervelde. "Een stukje vakantie in eigen land", vertelde ze ons deze ochtend. Haar fotoalbums ziet u hier de komende dagen verschijnen.

Tuindagen van Beervelde, vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 mei. Van 10 uur tot 18 uur. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio