Sint-Genesius-Rode en Kraainem lappen taalwetgeving aan hun laars bij het versturen kiesbrieven

Sint-Genesius-Rode en Kraainem lappen taalwetgeving aan hun laars bij het versturen kiesbrieven
Kraainem / Sint-Genesius-Rode -

De gemeenteraden van faciliteitengemeenten Sint-Genesius-Rode en Kraainem hebben donderdagavond beslist om de oproepingsbrieven voor de komende parlementsverkiezingen te versturen volgens taalaanhorigheid, wat ingaat tegen de taalwetgeving.

In beide gevallen baseert een Franstalige meerderheid zich op bepalingen in twee arresten van de Raad van State. De oproepingsbrieven worden in beide gemeenten vrijdag verstuurd.

De taalwetgeving schrijft voor dat besturen van faciliteitengemeenten aan alle inwoners eerst een document in het Nederlands moeten sturen en Franstaligen die dat willen een document in hun taal kunnen aanvragen. In twee arresten gaf de Raad van State de voorbije jaren echter aan dat het volgens haar voldoende is dat Franstaligen die aanvraag een keer om de vier jaar doen. Alle zes faciliteitengemeenten rond Brussel hebben daarom de Franstaligen de voorbije jaren de kans gegeven om zich te laten registreren. Het is aan deze groep dat beide faciliteitengemeenten rechtstreeks een Franstalige oproepingsbrief willen sturen. Ook Linkebeek en Wezembeek-Oppem gaan op dezelfde manier te werk.

Vlaamse schepen haalt hard uit naar Franstaligen

In Sint-Genesius-Rode haalde Vlaamse schepen Anne Sobrie (Engagement 1640) hard uit naar de Franstalige handelswijze. Ze herinnerde eraan dat de bepalingen in de arresten van de Raad van State slechts overwegingen zijn en Vlaams minister Liesbeth Homans een gelijkaardige beslissing voor de gemeenteraadsverkiezingen vernietigde en de voorgedragen burgemeester Pierre Rolin om die reden nadien weigerde te benoemen. “Door opnieuw deze beslissing te nemen, is de kans groot dat Rolin niet meer benoemd wordt en we het een volledige legislatuur moeten doen met een schepen minder”, aldus Sobrie. Het Franstalige voorstel werd uiteindelijk alleen goedgekeurd door de Franstalige raadsleden van IC-GB, die een ruime meerderheid hebben in de raad. Rolin onthield zich.

In Kraainem werd de raadsbeslissing van 23 april, die recent vernietigd werd door Homans, bevestigd. Het voorstel van de meerderheid bestaande uit Kraainem-Unie en Lijst van Burgemeester om de visie van de Vlaamse minister te volgen, werd verworpen. Het amendement van Défi+MR+Ind. daarentegen om een Franstalige oproepingsbrief te sturen naar de Franstaligen die zich de afgelopen vier jaren registreerden om documenten in hun taal te ontvangen werd aanvaard. Naast alle raadsleden van Défi+MR+Ind. schaarden ook twee leden van Lijst van de Burgemeester zich achter dit voorstel. Burgemeester Bertrand Waucquez (Kraainem-Unie) stemde net als de overige raadsleden, met uitzondering van één onthouding, tegen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees