Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Secretaris Stijn Ostyn en voorzitter Vic Verbrugge van de Molenlandvissers bij de Ringlaanvijver in Tielt. tvw

Zowel in Tielt als in Meulebeke stelen hengelaars vis uit de vijvers

Hengelclubs geteisterd door plaag van malafide visvangst

Tielt/Meulebeke

-

Hengelclubs uit onze regio staan machteloos tegenover de uitdijende plaag van malafide visvangst in hun vijvers. Vorige week vingen Bulgaren in Meulebeke een grote karper die ze dood sloegen en in de auto laadden. Compleet verboden.

Hengelen in gemeentelijke vijvers als die aan de Ringlaan in Tielt en Ter Borcht in Meulebeke is niet toegestaan in het donker en het reglement stipuleert dat sportvissers hun gevangen buit terug in het water moeten zetten. Niet zelden betrappen de Molenlandvissers en Zalmvissers in Tielt vooral Oost-Europese hengelaars die de regelgeving aan hun laars lappen. In hun thuisregio zijn karper en brasem een ware delicatesse.

Een half jaar geleden trok voorzitter Vic Verbrugge van de Molenlandvissers aan de alarmbel omdat voor duizenden euro’s aan vis uit de Ringlaanvijver verdween. “Regelmatig komt een bestuurslid 's avonds een kijkje nemen. Afgelopen dinsdag passeerde ik nog eens rond 23 uur en jawel, er zat een duo te hengelen. Ze ontkenden en ik zag ook niet meteen een lijn. Maar toen ik merkte dat er wel degelijk een nachtlijn in het water lag, wat moeilijk waarneembaar is, waren de vogels al gaan vliegen.” Vic raadt collega's aan om de politie te bellen als ze gelijkaardige feiten zien gebeuren.

Karper doodgeknuppeld

Op woensdagavond 1 mei ging het er nog veel gortiger aan toe aan de vijver van Ter Borcht. Bulgaren, die speciaal uit Temse waren gekomen om in Meulebeke te hengelen, haalden er een karper van tien kilo uit het water. Viswachter Jean-Pierre Descheemaeker zag het gebeuren en alarmeerde de politie. “Met de blote hand sloegen ze de karper dood en laadden ze hem in in hun auto.” De agenten betrapten het vijftal op heterdaad. Het kost hen in principe een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro. “De politie informeerde naar de waarde van de gestolen vissen, want ze hadden er vier in totaal mee, en die bedroeg zowat 150 euro. Naar verluidt zouden we die som nog kunnen recupereren.”

Jean-Pierre Descheemaeke Viswachter “Ik zag hoe ze met de blote hand de karper doodsloegen en hem in hun auto inlaadden”

Dit incident is lang geen alleenstaand geval, benadrukken ze in Meulebeke. Sowieso zal burgemeester Dirk Verwilst (Lijst van de Burgemeester) het kwintet per brief de verdere toegang tot Ter Borcht ontzeggen. Hij dringt ook aan op controles van de politie op wie er zo allemaal aan de vijver zit.

Het grote verschil tussen Tielt en Meulebeke, die tot verschillende politiezones behoren, is dat in de Berengemeente nachtelijk vissen op zich al strafbaar wordt gesteld door het politiereglement van de zone Midow. In Tielt is dat nog niet het geval. “Alleen als we effectief vis zien meenemen, kunnen we de betrokken hengelaars ook sanctioneren”, legt commissaris Luc Verbeure van PZ Regio Tielt uit. Bij de Molenlandvissers maakt nachtelijk vissen weliswaar deel uit van het intern reglement, maar niet van het geldende politiereglement en daar wil voorzitter Vic Verbrugge verandering in zien komen.

Groter reglementsbord

Intussen werken hij en zijn collega's aan een groter reglementsbord met duidelijke pictogrammen. Vraag is of dat de malafide hengelaars zal afschrikken. “Dan hebben we tenminste iets om hen op te wijzen. Zoals die avond tijdens het recente rallyweekend, toen ik hen hier met vijftien zag zitten. Ze waren snel weg, maar het is geen lachertje om in het donker de confrontatie met die mannen aan te gaan. Onlangs zag een collega hoe een paar onverlaten hun gevangen vis aan de vijver fileerden en de ingewanden weer in het water gooiden.” De politiezone Regio Tielt heeft de Ringlaanvijver intussen aangestipt als aandachtslocatie, waardoor er vaker gepatrouilleerd wordt. “Maar als we geen strafbare feiten vaststellen, kunnen we niet meer doen dan de hengelaars attent maken op het bestaande reglement.”

Het beste van Enkel voor abonnees