Grote vraagtekens achter jubileum voor Woodstock: investeerder kondigt annulatie aan, organisator bijt van zich af

Grote vraagtekens achter jubileum voor Woodstock: investeerder kondigt annulatie aan, organisator bijt van zich af

Foto: AP

Zo chaotisch als het legendarische Woodstock-festival in 1969 verliep, verloopt nu de organisatie van een groots herdenkingsfestival. De belangrijkste investeerder kondigde maandag aan dat het festival geannuleerd wordt, maar de organisatoren houden voet bij stuk. Of het festival er al dan niet komt, zal uitgevochten worden in de rechtbank.

Even terug naar 15 augustus 1969. Meer dan 400.000 muziekliefhebbers trekken naar het Amerikaanse dorpje Bethel, vlakbij Woodstock, voor een legendarisch muziekfestival dat de geschiedenisboeken zal ingaan als het absolute hoogtepunt van de hippiebeweging in de Verenigde Staten. De line-up is met namen als Jimi Hendrix, Janis Joplin, The Who, Jefferson Airplane, Crosby, Stills, Nash & Young en Creedence Clearwater Revival om duimen en vingers van af te likken. De organisatie is dat niet: een chaotischer festival is er nooit geweest.

Woodstock 50

Dat idee van dansende en lachende hippies en muziekliefhebbers kan vandaag nog steeds een succes zijn, vond toenmalig organisator Michael Lang toen hij begin dit jaar aankondigde dat er met Woodstock 50 een jubileumeditie zou komen.

Die zou georganiseerd worden van 16 tot en met 18 augustus, in Watkins Glen op goed 200 kilometer van Bethel, en ook nu werd een stevige line-up aangekondigd. The Black Keys, Jay-Z, Miley Cyrus, Imagine Dragons, Santana, Robert Plant, Nathaniel Rateliff, Canned Heat, David Crosby, Chance The Rapper en nog veel meer zouden ten dans spelen.

Geannuleerd of niet?

Maar hoe dichter die datum komt, hoe meer twijfel er begint te bestaan dat het festival er effectief komt. Zeker nu het Japanse Denstu Aegis Network, een van de belangrijkste investeerders, maandag een onheilspellend bericht de wereld instuurde. Volgens de Japanners is de organisatie niet in staat om een festival te organiseren dat de naam Woodstock eer zou aandoen, en wordt de stekker er daarom uitgetrokken. Andere bronnen meldden dan weer dat er problemen zouden zijn met de locatie en de vergunningen. Dat de ticketverkoop nog steeds niet begonnen is voor het festival dat binnen 98 dagen zou starten, boezemt ook weinig vertrouwen in.

Al die doemberichten worden tegengesproken door Michael Lang en zijn medeorganisatoren. Op de website van het festival staat in erg grote letters dat het festival er wel degelijk komt. “Aan de meer dan 100.000 mensen die al laten weten hebben dat ze achter ons staan: een welgemeende dank u. Onze bedoeling blijft om een uniek festival van wereldniveau te organiseren om een cultureel icoon te herdenken. Het bracht mensen samen, en dat zal het nu ook doen.”

Rechter moet beslissen

Of het zover komt, zal voor de rechtbank uitgevochten worden. Michael Lang zegt dat Dentsu niet te vertrouwen is en liefst 18 miljoen dollar van de rekening van het festival gestolen zou hebben. Bovendien zou het contractueel niet mogelijk zijn voor de Japanners om te beslissen of het festival er al dan niet komt. Dentsu zegt dan weer dat de organisatoren hun afspraken niet nakomen door de capaciteit van het festival te verlagen van 100.000 naar 75.000.

De boekers van de artiesten wachten bang af. Volgens Lang zijn ze allemaal al betaald - in totaal 32 miljoen dollar - en komt het festival er hoe dan ook. “Ik wil Michael geloven”, zegt Frank Riley, die Robert Plant en Nathaniel Rateliff vertegenwoordigt, in The New York Times. “Zolang hij zegt dat het in orde komt, geloof ik dat.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S