"Tussenperiode, waardoor de prijzen weer flink gestegen zijn"

Beerveldse aardbeienmarkt start voor de 85ste keer

We sluipen elk jaar een stapje dichter naar dat eeuwfeest van de Beerveldse aardbeienmarkt. Nog 15 jaar te gaan, met de eeuwige vraag of de folkoristische traditie zal overleven. Vrijdagavond is in elk geval een nieuwe jaargang ingebeld, door marktwachter Dirk. Tegen alle gewoonte in was het zelfs enkele minuten over zes, omdat Maria en Rita laat waren en hun kraam nog moesten opstellen. Het aanbod was er, kleine aardbeien aan 2,5 euro, grote aan 4 euro, en de kopers waren er ook. Voor wie er mocht aan twijfelen: een vast koperspubliek is er nog altijd voor de Beerveldse - lees Eksaardse - aardbeien.

Gek veel is er niet veranderd bij de kwekers: alle teelt gebeurt nu in hangcultuur, wat het een stuk praktischer en minder weerafhankelijk maakt. En het plukwerk dat gebeurt bij de familie Van Eetvelde uit het Doorndonckeindeken vooral door Poolse seizoenskrachten. "Het zijn bijna altijd dezelfde mensen die bij ons komen werken", vertelt Rita. "Door de vroege warmte - rond Pasen was het bijna zomerweer - is het heel snel gegaan, waardoor de aanvoer de voorbije weken hoog was en de prijzen laag. Nu zitten we in een tussenperiode waardoor de aardbeien nu weer even duur zijn", klinkt het. Paul Van Severen, de tweede kweker uit de Hemelseschoot in Eksaarde, kwam vandaag al zijn standplaats betalen maar zal pas volgende week met de aardbeien vanonder de koude tunnels aanwezig zijn; Burgemeester Deswaene liet zich verontschuldigen voor de opening van de aardbeienmarkt, en ook het schepencollege bleef grotendeels afwezig. 

Aardbeienmarkt Beervelde, vanaf nu elke dag om 18 uur in het centrum van Beervelde, naast De Bonte Koe. Tot het einde van het seizoen, begin juli.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio