Hostess laat renners in Giro vertrekken… maar die verkiezen eigenlijk een startblok

Hostess laat renners in Giro vertrekken… maar die verkiezen eigenlijk een startblok

Foto: Photo News

De renners in de Giro d’Italia vertrekken vanavond in de proloog met de hulp van een hostess. Zij houdt aan de start de fiets van de tijdrijders vast, die al vastgeklikt zitten en zo een vliegende start kunnen nemen. Maar daar zijn niet alle renners blij mee. Nee, niet dat ze bang zijn dat ze uit hun lood zouden worden geslagen door een Italiaanse schone, maar omdat een startblok eerlijker is.

LEES OOK. De waanzinnige voorbereiding van Campenaerts op de proloog in de Giro: “Een lavement zetten: als dát geen dedication is”

Victor Campenaerts (en zijn Nederlandse collega-tijdrijder Jos van Emden van Jumbo-Visma) ijveren voor een tijdritstart vanuit een startblok, zoals op de piste.

“Op het startpodium wordt onze fiets nu vastgehouden door een hostess, waarna je mag vertrekken als de official vijf seconden heeft afgeteld. Geen enkele tijdrijder wacht effectief tot de go!, maar vertrekt al één seconde op voorhand”, zegt Campenaerts. “Zeker omdat er daarvoor bij mijn weten nog nooit een boete is uitgedeeld. Als je weet dat sommige tijdritten worden beslist met honderdsten van een seconde, is zoiets niet meer van deze tijd. Vorig jaar verloor Castroviejo het EK tegen mij met een halve seconde. Die moet achteraf ook hebben gedacht: Was ik maar een halve seconde vroeger vertrokken.”

Proloog met steile knik

De proloog bestaat uit twee delen: 5.900 meter vlak met zes bochten en dan 2.100 meter omhoog via smalle en bochtige wegen. De klim naar San Luca telt mee voor het bergklassement en is gemiddeld 9,7 procent steil. Het steilste stuk volgt halfweg: een knik van 16 procent. De favorieten zijn Roglic, Dumoulin en Jungels. Laurens De Plus kan de jongerentrui pakken.

Yates als enige favoriet niet bang van regen

Tom Dumoulin start vandaag als eerste, Zakarin als derde, Lopez als vijfde, Campenaerts als achtste, Nibali als negende en Roglic als twaalfde. Ze willen de voorspelde regen tussen 17 en 20 uur te snel af zijn. Op één favoriet na: Simon Yates. De kopman van Mitchelton-Scott start als 174ste van de 176 renners. “Er is een hele dag kans op regen en ik wil graag de tijden van mijn concurrenten weten voor ik start”, aldus Yates.

Volg vanaf 16u45 LIVE de proloog in de Giro d’Italia!

De starttijden:

Tom Dumoulin: 16u50, llnur Zakarin: 16u52, Miguel Angel Lopez: 16u54, Davide Formolo: 16u55, Bob Jungels: 16u56, Victor Campenaerts: 16u57, Vincenzo Nibali: 16u58, Primoz Roglic: 17u01, Mikel Landa: 17u02, Tao Geoghegan Hart: 17u19, Thomas De Gendt: 17u19, Laurens De Plus: 17u23, Richard Carapaz: 17u24, Pieter Serry: 17u40, Jan Bakelants: 17u56, Jenthe Biermans: 17u58, Rafal Majka: 18u01, Jelle Vanendert: 18u03, Louis Vervaeke: 18u18, Jasper De Buyst: 18u25, Tosh Van Der Sande: 19u09, Simon Yates: 19u43

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.