Victor Campenaerts eindigt als 20ste in proloog van de Giro: “Een tegenvaller, maar ik had het wel verwacht”

Victor Campenaerts eindigt als 20ste in proloog van de Giro: “Een tegenvaller, maar ik had het wel verwacht”

Foto: AFP

Voor de start was de door Victor Campenaerts aangekondigde darmspoeling bij de Nederlandstalige Giro-renners the talk of the town. De werelduurrecordhouder van Lotto-Soudal had aan alles gedacht om zo mager mogelijk te staan: een lavement, een vezelarm dieet. Het maakte dat hij na zijn tijdrit problemen had met zijn urinestaal tijdens de dopingcontrole.

“Samen met de ploegdokter had ik er vooraf voor gezorgd dat ik zeker niet te gehydrateerd aan de start zou staan. Extra vocht in mijn lichaam betekende extra gewicht. Mijn lichaam was echter zodanig leeg dat ik achteraf niet genoeg kon plassen. Een omgekeerde wereld. Normaal plas ik heel veel, maar met te weinig densiteit. Nu was de densiteit zeer hoog, maar het volume te weinig.”

Het maakte dat Campenaerts meer dan twee uur na zijn tijdrit terug aankwam bij de ploegbus. Het voordeel van het oponthoud was dat hij toen al wist waar hij in de tijdrit zou eindigen: twintigste. “Ik wist al na de verkenning op donderdag dat dit niks voor mij was. Die slotklim was veel te steil. In het interview in Het Nieuwsblad vooraf hield ik nog de schijn op door te zeggen dat de top tien of de top vijf de ambitie was. De mensen die mij een beetje kennen, weten dan dat ze niet veel moeten verwachten. Als ik echt voel dat ik kans maak op een mooi resultaat, zeg ik dat ik ga winnen. Dat was nu niet het geval. Die twintigste plaats is een tegenvaller, maar ik had het ook wel verwacht. Ik vind niet dat ik teleur stel. Ik was met ambitie gestart, maar ik wist al zeker dat ik de tijdrit niet zou winnen. Toch heb ik alles gegeven.”

“Primoz is super”

Campenaerts moest op de top van San Luca 53 seconden toegeven op zijn ex-ploegmaat Primoz Roglic. “Primoz is super. Dat zag ik al in Romandië. Die klim van vijf minuten voluit was hem op het lijf geschreven. Het is ook iets wat ik helemaal niet kan. Als ik daar op zou trainen en mij zoals in Mexico maanden aan een stuk op toeleggen, zou ik hier misschien top vijf zijn geëindigd. Maar wat ben je daarmee? Ik merkte ook wel dat ik nog niet helemaal ben aangepast van de lange inspanningen in Mexico aan het kortere werk.”

Om zijn tijdrit toch nog wat kleur te geven, hadden we vooraf aan Campenaerts voorgelegd of het misschien leuk zou zijn dat hij na de 5,9 vlakke kilometers de snelste tussentijd zou proberen neerzetten. Hij vond het maar niks. “Mocht de tijdrit echt stoppen aan de voet van de klim, deed ik mee voor de roze trui. Nu was de tijdrit iets voor mannen die goed bergop kunnen rijden, zoals Nibali en Yates.”

Ondanks de twintigste plaats vond Campenaerts het wel een leuke tijdrit. “Er was veel volk. Op de klim leek het wel alsof je een Alpencol op reed. Je zag door al het volk niet waar je reed. Een leuke ervaring”, aldus Campenaerts die in de negende tijdrit een nieuwe gooi doet naar een mooi resultaat, ondanks ook die tijdrit een klimtijdrit is. “De komende dagen hoop ik ook een steentje bij te dragen aan de sprintkansen van Caleb Ewan. Het is mijn taak om de sprinttrein goed af te zetten voor het nerveuze gedoe helemaal losbarst.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.