Alle laureaten van de botanische jury in beeld

Tuindagen Beervelde: Jan Spruyt is Tuinpersoonlijkheid 2019

Veel informele momentjes op de Tuindagen van Beervelde maar af en toe gaat het er ook eens ernstig aan toe. Op de prijsuitreiking van de botanische jury bijvoorbeeld. Want achter al die prachtige bloemen, planten en struiken zit natuurlijk een plan. Jan Spruyt en zijn vrouw Anne startten in 1976 een vaste plantenkwekerij in Buggenhout, en kweken veertig jaar later duizenden verschillende soorten en cultivars. Goed voor de Tuinpersoonlijkheid van het jaar. Zowat de Lifetime Achievement Award in de wereld van de fauna en flora. Met die fel begeerde koperen gieter als unieke trofee.

In de jaren tachtig was Spruyt voorzitter van de Belgische Vaste Planten Vereniging die de belangen van de vaste plantenkwekers behartigt. Bovendien was hij 8 jaar ondervoorzitter en 4 jaar voorzitter van de ISU, de International Perennial Organisation, en dat tot 2006. Daarna werd hij voorzitter van de Trialcommissie van de ISU in Weihenstephan, Duitsland. Op zijn jaarlijkse vaste stand op de Tuindagen van Beervelde - zoon  Nik Spruyt is ondertussen zaakvoerder - vindt u voorbeelden van 'prairietuinieren', één van de initiatieven waar de Tuinpersoonlijkheid van 2019 voor bekend is. Het veredelen van vaste planten leverde Jan Spruyt ook in het  buitenland al een aantal hoge onderscheidingen op. 

In onze fotoreeks ziet u ook de laureaten van de botanische jury. De erelijst ziet er als volgt uit: --vaste planten: De Vlaamse Vaste Plantenvereniging vzw voor Platycrater arguta, Tuingoed Foltz voor Impatiens stenantha, Vaste Plantenkwekerij Jan Spruyt – Van der Jeugd voor Geum triflorum JS® ‘Peace Pipe’, speciale prijs José De Buck, Marcel De Wagt Plantenkwekerij  voor Ranunculus aconitifolius ‘Flore Pleno’, Barnhaven primroses voor Primula cockburniana.  -- struiken en bomen: Botanical treasures voor Hydrangea aspera ‘Rosemary Foster’, Lens Roses voor Rosa ‘Prince Alexander’, -- educatieve en collectieprijs: Graefswinning voor de educatieve collectieve pioenen voor bijen. Speciale prijs Harry van Trier voor Plantentuin Esveld voor Huodendron biaristatum.

 

 

 

 

 

[

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio