Celebs

Bekende actrice roept vrouwen op tot seksstaking uit protest tegen anti-abortuswet : “We kunnen geen zwangerschap riskeren”

Bekende actrice roept vrouwen op tot seksstaking uit protest tegen anti-abortuswet : “We kunnen geen zwangerschap riskeren”

Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Alyssa Milano heeft op sociale media opgeroepen tot een seksstaking. Dat doet de Amerikaanse actrice om de strijd op te voeren tegen de strenge abortuswetten in de Verenigde Staten. “Totdat we wettelijke controle hebben over ons eigen lichaam, kunnen we ons geen zwangerschap riskeren”, klinkt het.

Aanleiding voor de oproep van Alyssa Milano is een wet die werd goedgekeurd in de Amerikaanse staat Georgia. Die stelt dat abortus verboden moet zijn na de zesde week van de zwangerschap. De actrice, gekend van haar rollen in onder meer ‘Charmed’ en ‘Melrose Place’, is er niet over te spreken. Op Twitter roept ze vrouwen dan ook op om seks te weigeren “totdat ze zelf volledig over hun lichaam mogen beslissen”.

“We moeten inzien hoe nijpend de situatie in het hele land is”, zegt Milano. “Het herinnert mensen eraan dat we de controle moeten hebben over ons eigen lichaam en ook over hoe we die gebruiken. We kunnen ons geen zwangerschap riskeren.”

(lees verder onder de tweet)

“Hartslagwet”

Voorstanders van de wet noemen het voorstel de ‘hartslagwet’. Dat verwijst naar de levensduur van het ongeboren kind: de hartslag van een foetus is doorgaans na ongeveer zes weken meetbaar. Maar tegenstanders vinden dat onzin. Veel vrouwen weten die eerste weken immers nog niet dat ze zwanger zijn, wat betekent dat er eigenlijk een totaalverbod op abortus komt.

Vanuit liberale hoek krijgt Milano ook kritiek. Zo zou de actrice, met de idee voor een seksstaking, eigenlijk beweren dat vrouwen die seks hebben ”een dienst bewijzen aan hun partners”.

Toch zijn de reacties op sociale media overwegend positief. “Ik steun een seksstaking”, schrijft een vrouw. “Het is helemaal niet toegeven dat ons lichaam enkel maar dient om mannen te plezieren. Het is enkel maar een herinnering aan het feit dat we controle hebben over ons eigen lichaam.”

Ook Milano’s collega-actrice en komiek Bette Midler sluit zich aan bij het initiatief. Al zijn de dames niet de eerste die protesteren, ook mannelijke Hollywood-sterren als Sean Penn en Ben Stiller zeiden eerder al de geplande televisie- of filmproducties niet meer in Georgia te laten doorgan. Dat zou nefast zijn voor de economie van de staat.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees