Negentien tuinbouwscholen schreven zich opnieuw in voor de mooiste tuin in het Park van Beervelde

Provinciale Tuinbouwschool Kortrijk is 'Beloftevolle Hovenier 2019'

Negentien van de twintig Vlaamse tuinbouwscholen deden mee aan de selecties, drie ervan haalden de finale van 'De Beloftevolle Hovenier' en legden zelf een unieke tuin aan in het Park van Beervelde. Zondagmiddag werd de Provinciale Tuinbouwschool van Kortrijk voor de tweede keer laureaat van de wedstrijd. Wie tijdens de prijsuitreiking niet gewoon voorbijwandelde, zag meteen wie hij de komende jaren met een gerust hart mag uitnodigen om met vakkennis en stielliefde zijn droomtuin te komen aanleggen.

Het PITO in Stabroek, het Land- en Tuinbouwinstituut in Oedelem en de Provinciale Tuinbouwschool in Kortrijk betwistten de finale op de Tuindagen in Beervelde. In deze volgorde goed voor brons, zilver en goud voor de aanleg van een typisch Italiaanse tuin. De boodschap vanuit de federatie was duidelijk: in de sector van tuinaanleg is half juist eigenlijk helemaal verkeerd, en als de realisatie van een plan er 'een beetje' op trekt, is het een gewoon een flop. Een duidelijk bewijs dat de lat in de tso- en bso-richtingen tuinbouw terecht erg hoog ligt. 

Voor het PTI in Kortrijk was het de derde deelname in vijf jaar, en de tweede keer winst. De vreugde bij de jonge tuiniers Elias, Robert en Simon en hun coach Christophe Dedeurwaerder was enorm. "Er was passie en organisatie", klonk het bij de leercoach die zijn team vergeleek met een succesrijk voetbalelftal. "Je kan elf spelers op het veld zetten, maar je moet ze nog altijd tot één team smeden. Deze jongens zijn op elkaar ingespeeld en hebben elk hun eigen verdiensten. Eentje doet aan duaal leren, de andere twee hebben al een pak ervaring, onder meer als zonen van zelfstandige ondernemers. Ze weten wat ze willen en ze gaan ervoor. Dan heb je als coach alleen nog de taak om ze te sturen en vooral bij te sturen", klonk het. Waarna de leerkracht met gepaste trots zijn directeur telefonisch verwittigde van de behaalde trofee. Graaf Renaud de Kerchove glunderde samen met het winnende team. Want ja: hij had het naar eigen zeggen al lang door wie de besten waren, los van het jury-oordeel. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio