Reactie van ‘ritwinnaar’ Fernando Gaviria: “Voor mij is Elia Viviani de winnaar van de derde etappe van de Ronde van Italië”

Reactie van ‘ritwinnaar’ Fernando Gaviria: “Voor mij is Elia Viviani de winnaar van de derde etappe van de Ronde van Italië”

Gaviria wilde niet voluit juichen Foto: AFP

Niet Elia Viviani maar wel Fernando Gaviria won vanmiddag de derde etappe van de Ronde van Italië. Viviani kwam nochtans als eerste over de finishlijn maar werd achteraf gediskwalificeerd voor een ‘kwak’ bij het aanzetten van zijn spurt. Tot grote ontevredenheid van het kamp van Deceuninck - Quick Step. Zelfs ritwinnaar Gaviria nam het op voor zijn collega.

Klik hier voor onze digitale wielergids

LEES OOK. Opschudding in de Giro: ritwinnaar Viviani gedeklasseerd, Gaviria krijgt zege in de schoot geworpen

Een belachelijke beslissing, twitterde Patrick Lefevere kort nadat de beslissing om Elia Viviani de zege te ontnemen, wereldkundig werd gemaakt. Dat vond ook ploegleider Rik Van Slycke. “Bekijk de spurt zelf en je zult het zien: Elia komt uit het wiel van Ackermann en hij zag Moschetti niet komen. Die was nog duidelijk achter hem. Elia kiest zijn lijn en nu wordt hij gediskwalificeerd.”

Van Slycke stak zijn ongeloof niet weg. “Als ze hiervoor diskwalificeren, dan gaan ze de komende dagen nog veel werk hebben. Dit was trouwens geen aankomst voor het niveau World Tour. Ik zeg dit niet omdat Elia nu gediskwalificeerd is maar dit soort aankomsten hoort niet. Hoe goed je technische gids ook is, dit kan je nooit op papier zetten. Met dit soort aankomsten vraag je om problemen. Zo’n chicane op vierhonderd meter van de finish, dat hoort niet.”

Niet erg fraai

Maar wat vond de concurrentie? Kim Andersen, ploegleider van Trek Segafredo, het team van ‘slachtoffer’ Matteo Moschetti. “Het was niet erg fraai wat Viviani deed”, klonk het bij de Deen. “Moschetti verliest al zijn snelheid door het manoeuvre van Viviani. Of we klacht indienen? Neen, dat heeft geen zin. Matteo is niet tweede geworden. We gaan geen klacht indienen om een ander renner te doen winnen.”

Gaviria: “Voor mij is Viviani de winnaar”

Voor Fernando Gaviria was het dan weer een uitgemaakte zaak. Niet hij maar Elia Viviani mocht de overwinning claimen. “Voor mij is Elia de winnaar van de derde etappe van de Ronde van Italië”, sprak de Colombiaan. “Elia is een goede vriend maar vooral iemand die altijd goed probeert te doen en zijn spurts zo correct mogelijk rijdt. Ik beschouw mezelf bijgevolg niet als de winnaar van deze etappe.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.