Amerikaan slaagt in diepste duik ooit in oceaan en vindt daar… een plastic zak

Amerikaan slaagt in diepste duik ooit in oceaan en vindt daar… een plastic zak

Foto: REUTERS

Een Amerikaanse avonturier heeft de diepste duik tot op heden gemaakt met een bemande onderzeeër. Toen Victor Vescovo weer bovenkwam uit de Marianentrog in de Stille Oceaan, had hij wel deprimerend nieuws: zelfs op meer dan 10.000 meter diepte heeft hij plastic afval gevonden.

Amerikaan slaagt in diepste duik ooit in oceaan en vindt daar… een plastic zak
Foto: Five Deeps

Een avonturier pur sang is Victor Vescovo. Het mag dan ook niet verbazen dat het uitgerekend de Amerikaan is die de diepste duik met een bemande onderzeeër ooit gedaan heeft. Hij deed dat tussen 28 april en 7 mei. In vijf keer slaagde hij erin om de Marianentrog, het diepst bekende stuk van de Grote Oceaan, te bereiken. Met de onderzeeër Limiting Factor, een 4,6 meter lange en 3,7 meter hoge duikboot, daalde hij af tot een diepte van meer dan 10.000 meter. Niemand deed het hem ooit voor.

Tijdens de duik ontdekte Vescovo vier nieuwe diersoorten, die mogelijk nieuwe inzichten kunnen geven in het ontstaan van de Aarde, maar hij had ook minder goed nieuws. Want op die enorme diepte vond hij ook een plastic zak en omhulsels van snoep.

De 53-jarige Amerikaan zegt bij CNN dat hij het avontuur aanging om te zien hoever hij durfde gaan en voor de wetenschap. “Tot de uiterste limiet gaan is een natuurlijke neiging van de mens”, zegt hij. “Ik vind het deel van de menselijke aard dat ons telkens tot het uiterste laat gaan, een van de mooiste menselijke delen. Daardoor zijn we de wezens geworden die we nu zijn.”

Corrigeer