Vorig jaar 197 honden vergiftigd door chocolade in ons land

Vorig jaar 197 honden vergiftigd door chocolade in ons land

Een stuk chocolade kan dodelijk zijn voor je hond. Zeker donkere chocolade. Vorig jaar raakten 197 viervoeters vergiftigd, zo blijkt uit cijfers van het antigifcentrum. Hoeveel vergiftigingen fataal waren, is niet bekend.

Als je hond meer dan 2 gram fondantchocolade per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (20 gram voor een hond van 10 kg) loopt hij acuut gevaar en contacteer je best de dierenarts of het antigifcentrum. Voor een hond met een allergie voor chocolade kan zelfs een kleine hoeveelheid van 10 gram al fataal zijn. Melkchocolade is iets minder erg, maar blijft ook gevaarlijk.

Twee tot vier uur na de inname beginnen de symptomen: het dier is rusteloos, moet braken, veelvuldig urineren en heeft diarree. De toestand gaat achteruit wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en je hond koorts krijgt. Enkele uren later kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden. Soms met fatale gevolgen.

Preventief kan je weinig doen – behalve zorgen dat er geen chocolade in de buurt is. Laat ook geen chocolade of pralines op de tafel of op het aanrecht staan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees