Besmetting wellicht vanuit koeltorens in Gentse havengebied

50-jarige man eerste dodelijk slachtoffer legionella-uitbraak: “Op het laatste had hij 2 procent longcapaciteit”

50-jarige man eerste dodelijk slachtoffer legionella-uitbraak: “Op het laatste had hij 2 procent longcapaciteit”
Evergem -

De legionellabesmetting rond het Oost-Vlaamse Evergem heeft een eerste dodelijk slachtoffer geëist. Hervé Férodet (50) uit Kerkbrugge stierf gistermiddag in het UZ Gent. Vijftien anderen krijgen op dit moment een intensieve antibioticabehandeling. Intussen is de besmettingshaard nog altijd niet gevonden.

Hervé Férodet, een alleenstaande vijftiger, leed aan suikerziekte. Dat verminderde zijn weerstand en maakte hem vatbaar voor infecties. “Op het laatste had hij nog maar twee procent longcapaciteit en lieten ook zijn nieren het afweten”, zegt een vriend. Hij is de eerste patiënt die overleden is sinds legionella uitbrak in de regio rond Evergem.

Sinds vrijdag waren in verschillende Gentse ziekenhuizen zestien mensen opgenomen. “De eerste patiënten kregen klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De laatste patiënten tussen 7 en 10 mei, wat erop kan wijzen dat de bron van de besmetting nog niet verdwenen is.” Alles wijst in de richting van één van de koeltorens in het Gentse havengebied. De bacterie zou zich verspreiden via de waterdamp.

“We hebben al bij zeventien bedrijven stalen genomen van het water in de koelinstallaties. Maar de resultaten zullen pas volgende week bekend zijn”, zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid dat voorlopig geen bijkomende maatregelen neemt.

Het kan volgens dokter Dirk Ommeslag van het Sint-Lucasziekenhuis 14 tot 19 dagen duren voor de ziektesymptomen, meestal hoge koorts en kortademigheid, optreden.

Besmet water

Alle patiënten die nu nog in het ziekenhuis liggen zijn tussen 25 en 90 jaar oud en worden intensief behandeld met antibiotica. “In het ziekenhuis lopen de andere patiënten of het personeel geen enkel gevaar. De ziekte wordt niet overgedragen van mens op mens maar enkel via waterdamp of -nevel van besmet water”, aldus Ommeslag.

Férodet is trouwens niet het eerste dodelijk slachtoffer na een legionellabesmetting in ons land. Twintig jaar geleden stierven vijf bezoekers van de handelsbeurs in het Antwerpse Kapellen aan de ziekte. De veteranenziekte, zoals legionella ook wordt genoemd, brak toen uit bij een standhouder die bubbelbaden verkocht. “Maar meestal vinden we nooit de oorzaak”, zegt Joris Moonens.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees