Afzuigsysteem laat het afweten: “Laboratoria UGent maken personeel ziek”

Afzuigsysteem laat het afweten: “Laboratoria UGent maken personeel ziek”

In dit gebouw, S4-bis, werden vijf mensen ziek doordat door chemicaliën vervuilde lucht soms opnieuw naar binnen wordt getrokken. Foto: fvv

Gent -

Op de UGent-campus ­Sterre heerst onrust over de veiligheid van de laboratoria. Het afzuigsysteem in een van de gebouwen laat het afweten. Vijf mensen moesten met hoofdpijn en geïrriteerde luchtwegen naar een arts. Eén persoon is zelfs twee maanden buiten strijd.

Het gaat om de chemielokalen in het gebouw S4-bis op de Krijgslaan, waar meer dan tweehonderd mensen werken en les volgen. De eerste medische klachten dateren van februari, toen een personeelslid een allergische reactie kreeg. Uit onderzoek bleek dat het afzuig­systeem in de laboratoria niet naar behoren werkt.

Dat wekt onrust bij het personeel, dat dagelijks in contact komt met duizenden, soms schadelijke, chemicaliën. Eind april moesten vijf mensen uit dezelfde werkruimte met hoofdpijn en irritatie aan de luchtwegen zich laten onderzoeken. Eén van hen is nog twee maanden buiten strijd.

Dampkap

De afzuiging in de laboratoria is vergelijkbaar met een dampkap. Schadelijke dampen worden via ‘trekkasten’ naar buiten gezogen. Maar in S4-bis wordt de vervuilde lucht soms opnieuw naar binnen getrokken door onderdruk. Die ontstaat als de weggezogen lucht in een ruimte onvoldoende wordt gecompenseerd.

Hoe lang het probleem al aansleept, is onduidelijk. De trekkasten zijn tientallen jaren oud. “We hebben de leverancier en de onderhoudsfirma in gebreke gesteld”, zegt woordvoerster Tine Dezeure. “Het is duidelijk dat de controles niet naar behoren werden uitgevoerd.”

Volgens de arbeidsgeneesheer is het verband tussen de gezondheidsklachten en het contact met schadelijke stoffen nog niet bewezen. Maar sommige werknemers zien hun symptomen verdwijnen tijdens het weekend, wanneer ze thuis zijn.

Tijdelijke maatregelen

Tegen eind november wil de UGent met een structurele oplossing komen. Een voorstel wordt deze week in de Bouwcommissie besproken.

“Intussen hebben we enkele tijdelijke veiligheidsmaatregelen genomen”, zegt Dezeure. “Alle trekkasten staan continu aan. We drijven het vermogen van de verse luchtaanvoer waar mogelijk op. En kieren en spleten worden afgedekt.”

“Onvoldoende”, zegt het personeel, dat sneller actie verwacht. Een vergadering, vorige week vrijdag, ging er woelig aan toe. “We zijn misschien jarenlang aan schadelijke stoffen blootgesteld”, zegt een anonieme bron. “Maar als we vragen of we ons mogen laten testen, krijgen we het antwoord dat ze niet weten op welke stoffen ze moeten testen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees