Elk jaar in maart of april vindt op de Theems in Londen de legendarische roeiwedstrijd tussen de universiteiten van Oxford en Cambridge plaats. Tijdens ‘The boat race’ strijden acht uit de kluiten gewassen atleten voor de overwinning. Achttien minuten lang geven ze het beste van zichzelf. Ze worden daarbij hevig aangemoedigd door de 250.000 supporters langs de oevers. De eerste race werd gevaren in 1829 en is sindsdien immens populair in Engeland.

In het centrum van Deinze, aan het Sint-Poppoplein, heeft men deze traditie overgenomen en wordt nu al voor de zestiende keer de Interscholen Regatta georganiseerd. Guido Andries startte 16 jaar geleden met dit concept. Zijn werk wordt nu verder gezet door drie enthousiaste collega’s. Dynamische schooldirecties, gedreven leerlingen en een sportief stadsbestuur, dat dit jaar ook deelneemt, zijn de ingrediënten om de kanowedstrijd op de Leie (bijna) even legendarisch te maken.

Scholen

De deelnemende scholen zijn Leiepoort campus Sint-Theresia, Leiepoort campus Sint-Hendrik, VTI Deinze en Erasmusatheneum Deinze.

Er komen 108 roeiers aan de start, verspreid over zes races tussen telkens twee kano’s met daarin negen roeiers en één professionele stuurman.  In de eerste twee races strijden de jongere leerlingen tegen elkaar. In de derde en vierde race geven de ouderen elkaar partij. Er wordt vervolgens afgesloten met de leerkrachten in twee alles beslissende races.

Zowel jongens als meisjes kunnen zich inschrijven voor een plaats in de boot. Bij de leerkrachten is de verhouding vijf mannelijke en vier vrouwelijke roeiers. Sommige roeiers varen al voor de 16e maal mee. De noodzakelijke reserves komen als eerste in aanmerking om volgend jaar mee te varen.

De roeiers schepen in aan het Sint-Poppoplein in Deinze. De nieuwe vaarroute van 2015 blijft behouden. De voorbije jaren werd duidelijk dat deze voor meer spektakel zorgde. Aan het keerpunt keren de roeiers terug en racen ze tot de eindstreep die ook voor het Sint-Poppoplein ligt.

Wisselbeker Guido Andries

De winnaars ontvangen de Wisselbeker Guido Andries. Per school worden de drie tijden samengeteld en de school met de laagste tijd wint. De uitreiking van de wisselbeker aan alle roeiers van de winnende school is voorzien om 15.30 u. Burgemeester Jan Vermeulen en schepenen van sport en onderwijs Norbert De Mey en Trees Van Hove reiken de wisselbeker uit.

Praktisch

Wanneer: 15 mei 2019 van 13.30 u tot 16 u.

Waar: Sint-Poppoplein aan de OLV-kerk, in het centrum van Deinze.

Alle geïnteresseerden, ook rolstoelgebruikers, kunnen gemakkelijk de locatie bereiken, vanwaar men kan genieten van de wedstrijd en de sfeer.

Om een onvergetelijk moment van groepsdynamiek te bewonderen en tegelijkertijd je longen leeg te schreeuwen kan je mee fietsen langs de Leie tot aan de eindmeet.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio