Fietsersbond pleit voor meer duidelijkheid over voorrangsregels

Fietsersbond pleit voor meer duidelijkheid over voorrangsregels

Themabeeld Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Er moet voor fietsers en automobilisten meer duidelijkheid komen over de voorrangsregels in de verschillende verkeerssituaties, en er is nood aan meer conflictvrije kruispunten. Daarvoor heeft de Fietsersbond dinsdagochtend gepleit op Radio 2.

Op kruispunten waar fietsers en voetgangers groen licht krijgen, krijgt het rechtsafslaand gemotoriseerd verkeer vaak op hetzelfde moment groen. Dat zorgt voor gevaarlijke en soms dodelijke situaties.

Daarom is er volgens de Fietsersbond nood aan meer conflictvrije kruispunten, dat zijn lichtgeregelde kruispunten waar conflicterende verkeersstromen nooit samen groen krijgen. Andere alternatieven zijn oversteekplaatsen zoals fietsbruggen en -tunnels, die altijd conflictvrij blijven.

In samenwerking met het Vlaams kenniscentrum Fietsberaad en het Agentschap Wegen en Verkeer staat ook een studie op de agenda, om te onderzoeken hoe de verkeerssituaties voor fietsers en automobilisten logischer gemaakt kunnen worden.

“Elke voetganger weet dat hij voorrang heeft aan een zebrapad, maar bij oversteekplaatsen voor fietsers is dat vaak onduidelijk”, zegt de woordvoerder van de Fietsersbond, Wies Callens. “Daarom zoeken we naar een manier voor meer uniformiteit en helderheid in het verkeer.”

Maandag werd een fietser aan een kruispunt in Retie gegrepen door een bus van De Lijn. De 67-jarige man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees