Viviani krijgt ook nog 50 strafpunten na diskwalificatie: “Mijn Giro is zo goed als voorbij”

Viviani krijgt ook nog 50 strafpunten na diskwalificatie: “Mijn Giro is zo goed als voorbij”

Foto: BELGA

Elia Viviani heeft dinsdag voor het eerst gereageerd op zijn diskwalificatie na zijn zege in de massasprint in etappe drie van de Giro. “Om eerlijk te zijn: ik zie ook dat ik van mijn lijn ben afgeweken. Maar ik ben benieuwd of de jury diezelfde regels nu in elke andere sprint zal toepassen.”

“Wat kan ik zeggen?”, vroeg Elia Viviani zich dinsdag af voor de camera van Eurosport. “Ik doe mijn sprint en ik was de eerste om toe te geven dat er een contact was tussen mij en Moschetti. Ik voelde het. Maar ik deed het niet bewust. Als de jury de regels wil volgen, dan mogen ze dat van mij doen. Maar ik ben benieuwd of ze diezelfde regels nu in elke andere sprint zullen toepassen.”

Bij Sporza voegde hij daar nog een belangrijke opmerking aan toe. “Ik ben toch eens gaan kijken bij de videoref, want ik wou begrijpen waarom ze dit gedaan hebben. Om eerlijk te zijn: ik zie ook dat ik van mijn lijn ben afgeweken. Dat frustreert mij, want ik begrijp zelf niet waarom ik naar links uitweek. Ik sprint nooit in het midden van de weg, daarom zocht ik instinctief de kant op. Ik denk vooral dat het een ongelukkig moment was, omdat Moschetti net iets eerder zijn sprint inzette en we elkaar zo raakten. Dit soort zaken gebeuren vaker, maar de jury vond het gevaarlijk.”

Niet alleen was er diskwalificatie voor Viviani, de Italiaan kreeg ook een puntenaftrek van 50 punten in het sprintersklassement. Daardoor zakt de Italiaanse kampioen van 18 punten naar -32 punten. Met Gavira op 58 punten, Ackermann op 50 punten en 49 punten kan Viviani zijn droom op de puntentrui - voor zover hij die had - vergeten. “Mijn Giro is zo goed als voorbij. Ik maak nu geen enkele kans meer op de paarse puntentrui en dus is een belangrijk doel al gaan vliegen. Ik moet nu reageren en proberen de volgende sprint te winnen.”

Fernando Gaviria: “Viviani is de enige verdiende winnaar”

Fernando Gaviria kreeg gisteren de zege in de schoot geworpen, maar tevreden was hij niet. Voor mij is Elia de enige verdiende winnaar. Hij kwam als eerste over de streep. Dat is voor mij het enige wat telt.”

Voor en na het bekijken van de tv-beelden van de sprint bleef Gaviria bij zijn standpunt. “Elia had helemaal niet de intentie iemand te hinderen. Hij keek nog rond zich hoe hij zijn lijn zou kiezen. Met zo’n finish als deze, langs de kust met veel wind, is het onmogelijk om te sprinten zonder in elkaars weg te rijden. Ik vind het jammer voor hem dat de zege hem wordt ontnomen. Ik heb hem niet meer gezien, maar wel een bericht gestuurd. Ik heb hem gefeliciteerd met zijn sprint en dat ik aan de beslissing van de jury zelf niks kan doen.”

Juryvoorzitter: “Declassering was de enige terechte beslissing.”

“Zelf zat ik tijdens de sprint in de wagen van de jury”, zegt juryvoorzitter Martijn Swinkels. “Het was de videoreferee die ons aanmaande om de beelden te herbekijken. Alle vijf de juryleden vonden dat Viviani tijdens zijn sprint duidelijk van zijn lijn afweek en zijn collega’s daarmee in gevaar bracht. De declassering was de enige terechte beslissing.”

Viviani krijgt ook nog 50 strafpunten na diskwalificatie: “Mijn Giro is zo goed als voorbij”
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.