Vier verdachten van mensensmokkel opgepakt rond E17-parking Gentbrugge

Vier verdachten van mensensmokkel opgepakt rond E17-parking Gentbrugge

Themabeeld Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gent -

Bij een grootscheepse politieactie tegen mensensmokkel op en rond de parking langs de E17 in Gentbrugge, werden in totaal vier vermoedelijke bendeleden opgepakt. Dat meldt de federale politie. Er werden ook zeven transmigranten opgepakt die zich in een vrachtwagen verborgen hadden.

De actie gebeurde in de nacht van 7 op 8 mei, met als doel verdachten te kunnen oppakken tijdens de uitvoering van hun smokkelactiviteiten en ook transmigranten. Eerst werden vier vermoedelijke bendeleden, met Eritrese of Ethiopische nationaliteit, gearresteerd. Ze zijn bij de onderzoeksrechter in Gent voorgeleid en die besliste om drie van hen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen en één vrij te laten onder strenge voorwaarden.

Vervolgens voerden de lokale en federale politie een grondige controle uit op de parking en omgeving te Gentbrugge waarbij zeven transmigranten werden opgepakt. Zij zijn afkomstig van Eritrea en zaten verborgen in de lading van een vrachtwagen. Twee minderjarigen werden ter beschikking gesteld van de dienst voogdij, drie meerderjarigen werden opgesloten in een gesloten centrum, en twee meerderjarigen mochten beschikken.

Intussen vonden ook twee huiszoekingen plaats in Gent.

Intensief onderzoek

Het onderzoek was het sluitstuk van een intensief onderzoek naar een bende mensensmokkelaars. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de parking in Gentbrugge door mensensmokkelaars gebruikt wordt. Zo werd begin 2018 nog een vijfkoppige bende opgepakt die op dat moment twintig transmigranten smokkelden vanuit een safehouse vlakbij. Aangezien er opnieuw regelmatig transmigranten werden aangetroffen, startte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen in opdracht van het Parket Oost-Vlaanderen een onderzoek.

Het gerechtelijk onderzoek had tot doel het blootleggen van de organisatie die grof geld verdient aan deze georganiseerde mensensmokkel. Ondanks de voorzorgen die de bende nam om niet ontdekt te worden kon, na intensief onderzoek, de organisatie in beeld worden gebracht.

De bendeleden zijn hoofdzakelijk van Zwart-Afrikaanse afkomst en verblijvende in Gent.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees