Experts schatten kansen van Eliot op het Eurovisiesongfestival in, maar zien het niet echt rooskleurig

Experts schatten kansen van Eliot op het Eurovisiesongfestival in, maar zien het niet echt rooskleurig

Zelf is Eliot ervan overtuigd dat hij de finale haalt. Muziekkenners twijfelen nog. Foto: REUTERS

Als tiende van zeventien deelnemers doet ‘onze’ Eliot vanavond een gooi naar een finaleplaats in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Maakt hij kans met Wake up? De meeste kenners zijn voorzichtig: “Het wordt kantje boordje”.

VRT-presentator Peter Van de Veire: “Dubbeltje op zijn kant”

Wake up is een sterk liedje”, aldus Peter Van de Veire, die ook dit jaar het Songfestival voor de VRT volgt. “Het nummer werd geschreven door Pierre Dumoulin, de man van City lights van Blanche, en dat hoor je aan de kwaliteit. Het is een typische RTBF-inzending, vind ik. Een beetje mysterieus, met enkele goeie beats en een boodschap. Het is absoluut geen cliché song dus . Het doet me een beetje denken aan het thema van de Netflix-serie Stranger things. Wake up is zo’n liedje waarvan je denkt: hier gaat iets gebeuren.”

Dat Eliot meteen ook een boodschap overbrengt in zijn songtekst vindt Van de Veire een goede zaak.“Zijn oproep om jongeren overal ter wereld op te roepen om in beweging te komen voor onze aarde slaat toch aan. Het is natuurlijk niet zo’n duidelijk statement als dat van Conchita Wurst van enkele jaren geleden of dat van Hatari, de IJslandse inzending van dit jaar. (Hatari werpt zich op als een antikapitalistische BDSM-act, nvdr) Maar je hoeft het er niet noodzakelijk in te rammen.”

Of het ticket voor de finale dan binnen is? “Ik hóóp dat hij het haalt, maar het wordt een dubbeltje op zijn kant. Eliot staat nu gequoteerd in de buurt van de tiende plaats, de laatste die toegang geeft tot de finale. Dus het wordt net wel of net niet. Tegelijk blijkt uit de statistieken dat wie in de halve finale als tiende optreedt een goede kans maakt om zich te kwalificeren. Het blijft dus afwachten.”

Video: VRT

Producer Adriaan Van Landschoot: “Het liedje mist magie”

Wake up is een zwak nummer en Eliot gaat er vanavond al uit.” Voormalig producer en artiestenmanager Adriaan Van Landschoot (71), die onder meer met Dream Express en Stella al songfestivalervaring opdeed, heeft er geen goed oog in. “Het liedje spreekt niet aan, het mist de magie die City lights van Blanche bijvoorbeeld wél had. De melodie is niet meeslepend, de productie is pover. Plaats het nummer tegenover de kwaliteitsmuziek die tegenwoordig in Europa wordt gemaakt en dan komt dat Wake up nog niet eens aan de enkels van de andere songs.”

“Bovendien heeft Eliot een stemtimbre dat geenszins herkenbaar is”, aldus Van Landschoot. “De jongeman is een goede zanger met een stem die tot zijn recht kan komen in een achtergrondkoor. Meer moet je hem niet laten doen.”

Ook van de boodschap die Eliot in zijn liedje naar voren brengt, wordt Van Landschoot niet koud of warm. “Hij klinkt als de zoveelste wereldverbeteraar. Wie zit daar nu nog op te wachten?”

Songfestivalkenner André Vermeulen: “Goed nummer, maar geen instant oorwurm”

André Vermeulen is momenteel in Tel Aviv en hij was maandagavond aangenaam verrast door de generale repetitie. “In principe moet wat we vanavond (dinsdagavond, nvdr) op tv te zien krijgen hetzelfde zijn als maandagavond en dan ziet het er goed uit voor Eliot. Hij heeft prima gezongen, hij kwam spontaan en ontspannen over. Alleen het camerawerk dat toch in overleg met de Belgische ploeg is uitgewerkt, brengt naar mijn smaak niet voldoende zijn jeugdigheid naar voren.”

Volgens Vermeulen maakt Eliot beslist kans op een plaats in de finale, maar tegelijk waarschuwt hij voor de sterke concurrentie. “Er zitten vanavond enkele landen tussen die spectaculair uit de hoek komen. Dat soort acts blijft uiteraard hangen. Neem nu Australië met een zangeres die door de lucht zweeft en IJsland dat een soort SM-show brengt. Beide landen komen ná Eliot en dan dreigt het publiek een jongen met twee trommelaars te vergeten.”

Toch hoopt Vermeulen dat Eliot het haalt, “omdat hij het met een liedje als Wake up verdient. Het is een uitstekende song met mooie tempowisselingen. Het liedje heeft wel niet de instant oorwurmkracht van City lights van Blanche. Je moet het een paar keer horen voor je ermee weg bent. Dat kan vanavond een handicap zijn. De meeste mensen die straks stemmen, hebben Wake up nog niet gehoord. Drie minuten om hen te overtuigen is dan ook niet veel.”

Experts schatten kansen van Eliot op het Eurovisiesongfestival in, maar zien het niet echt rooskleurig
Foto: REUTERS

Zangeres Sennek: “Song vol inhoud, en geschreven door topcomponist”

“De RTBF heeft al vaker mooie resultaten gehaald op het Eurovisiesongfestival en met Eliot gaan ze dat beslist herhalen.” Sennek – die met haar echte naam Laura Groeseneken heet – strandde vorig jaar in Portugal met ‘A matter of time’ in de ­halve finale, maar is ervan overtuigd dat Eliot wél zal doorstoten naar de finale. “Het is een straf nummer, helemaal in de traditie van de donkere Belgische pop. Niet toevallig geschreven door Pierre Dumoulin, een van onze topcomponisten en ook de man die ook City lights van Blanche maakte.”

Eliot onderscheidt zich volgens Sennek van de andere landen “en dat is een goede zaak. België staat in Tel Aviv met een song vol inhoud, niet zomaar met het zoveelste poppy en happy nummertje. Het is altijd mooi meegenomen als je een boodschap brengt, ook al wordt de tekst niet overal begrepen. Dat is trouwens niet nodig, want Wake up is muzikaal én visueel sterk genoeg om Europa te overtuigen. Bovendien heeft Eliot een uitstekende stem. Zeker voor een kerel van zijn leeftijd.”

Muzikant en componist Miguel Wiels: “Nederland heeft een sterkere song dan wij”

“Op basis van het liedje, durf ik te stellen dat Eliot een stek in de grote finale verdient”, zegt Miguel Wiels. Toch houdt hij een slag om de arm. “Ik ken de concurrentie van vanavond nauwelijks, ik vind het daardoor lastig zijn kansen af te wegen. Maar Wake up is alvast een goed popliedje. Geen klassieker die over dertig jaar nog zal worden gezongen, maar een nummer dat lekker in het oor ligt en dat ik al na één keer beluisteren mee kon neuriën. Dat is altijd een goed teken én belangrijk tijdens een halve finale van een Songfestival. Je krijgt daar maar één kans.”

Mocht de finale erin zitten voor Eliot, dan ziet Wiels onze Waalse landgenoot niet meteen winnen. “De inzending van Nederland heb ik wél al gehoord en de eerlijkheid gebied me te zeggen dat Arcade van Duncan Laurence een betere song is dan Wake up. Als Eliot in de finale raakt en daar binnen de eerste tien eindigt, dan hebben we het dit jaar goed gedaan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees