Jürgen Klopp zorgt voor relletje met uitspraak over Europa League-finale

Jürgen Klopp zorgt voor relletje met uitspraak over Europa League-finale

Foto: Action Images via Reuters

“Ik weet niet wat die mensen als ontbijt hebben gehad.” Zo reageerde Liverpool-trainer Jürgen Klopp op de beslissing van de Europese voetbalbond UEFA om de finale van de Europa League dit jaar in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, te laten doorgaan. Tot grote ontzetting van de Azeri’s, waar de uitspraak bijna staatszaak werd. De plaatselijke voetbalbond diende Klopp al stevig van repliek en een Azerische schrijver verwees zelfs naar de nazi’s.

Klopp bond de kat de bel aan op zijn persconferentie voor de wedstrijd tegen Wolverhampton van vorige week. The Reds waren op dat moment al zeker van de Champions League-finale in Madrid, waar de hotelprijzen de pan uit swingden. Tegelijkertijd was er ook aardig wat commotie rond het feit dat de finale van de Europa League in Baku zou worden gespeeld - ruim 4.500 kilometer van Londen, waar beide finalisten Chelsea en Arsenal hun thuishaven hebben.

“Madrid is ongelofelijk duur, maar tenminste niet in een ander deel van de wereld”, vertelde Klopp. “Dat ze de Europa League-finale in Baku spelen vind ik echt grappig. Ik weet niet wat de mannen die die beslissing maakten die dag als ontbijt gegeten hebben.”

Jürgen Klopp zorgt voor relletje met uitspraak over Europa League-finale
Foto: Photo News

“Vorig jaar gingen we naar Kiev. Dat is een prachtige stad, maar dat een Russisch team (sic) of een andere ploeg uit dat deel van de wereld zou meedoen was niet echt waarschijnlijk. Geen idee hoe je in Baku geraakt. Over deze beslissingen zou toch meer nagedacht moeten worden.”

Voetbalbond Azerbeidzjan: “Onaangenaam verrast”

Die uitspraak kwam hard aan in Azerbeidzjan, waar furieus gereageerd werd. Elkhan Mammadov, secretaris van de voetbalbond van Azerbeidzjan, zei aan het lokale nieuwsagentschap Trend “onaangenaam verrast” te zijn. “Klopp gaf me altijd de indruk een zeer positief persoon te zijn. Maar ik ga helemaal niet akkoord met zijn mening dat voetbal geografisch beperkt moet zijn. We moeten de waarden van het voetbal respecteren en promoten. En één daarvan is de globalisatie van het voetbal. In Europa is het voetbal allang groter dan het westerse deel van het continent.”

Jürgen Klopp zorgt voor relletje met uitspraak over Europa League-finale
Foto: EPA-EFE

“Het klopt dat het moeilijk zal worden om met de bus van Londen naar Baku te reizen, maar sinds wanneer is de afstand een obstakel voor echte fans? Ik zou er graag aan herinneren dat drie steden zich kandidaat hebben gesteld voor de finale: Sevilla, Istanbul en Baku. Niemand heeft andere landen belet zich kandidaat te stellen.

“Ik zou Klopp graag de raad geven wat actiever de waarden van het voetbal te promoten, en landen en hoofdsteden niet op te delen in zij die het waard zijn Europese finales te organiseren en zij die dat niet waard zijn. Hij is een populair man en miljoenen mensen luisteren naar zijn mening.”

In Azerbeidzjan verwijzen ze zelfs al naar de nazi’s

De populaire Azerische schrijver Chingiz Abdullayev deed de discussie echter helemaal ontaarden. In een Facebook-post verwees hij naar de politiek die Adolf Hitler en de nazi’s erop nahielden. “Ik wil Klopp er graag aan herinneren dat de ideologie van het nationaal socialisme gebaseerd was op de verdeling van mensen in Ariërs en mensen die uitgeroeid moesten worden: zigeuners en mensen van Slavische of Joodse afkomst. Zo ver is Klopp natuurlijk niet gegaan, maar het ruikt wel naar een sterke neerbuigendheid tegenover mensen van een ander land”, schreef hij.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.