Gemeente Koekelberg roept noodtoestand voor het klimaat uit

Gemeente Koekelberg roept noodtoestand voor het klimaat uit

Foto: BELGA

/ Koekelberg -

De gemeenteraad van het Brusselse Koekelberg heeft maandagavond beslist om de noodtoestand voor de gemeente uit te roepen en zo snel mogelijk een doordacht klimaatplan uit te werken dat het akkoord van Parijs respecteert. Dat maakt Groen-schepen Tinne Van der Straeten bekend in een persbericht.

Het uitroepen van de noodtoestand voor het klimaat kwam er na een uitgebreide motie van meerderheidspartijen Groen-Ecolo en PS over zero plastic en zero afval. In België is Koekelberg zo de eerste gemeente die deze noodtoestand uitroept. In het buitenland deden steden als San Francisco, Los Angeles en landen als het Verenigd Koninkrijk, Schotland, Wales en Ierland dat al eerder.

“Het is nu of nooit voor het klimaat. Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ondervindt en de laatste die er iets aan kan doen. In Koekelberg nemen wij deze handschoen op, want elk beleidsniveau kan positieve actie ondernemen”, stelt schepen Van der Straeten.

Het initiatief legt de basis voor een grondig klimaatplan voor Koekelberg en dat zal er komen via een participatief proces. Maandag werd ook het bestuursakkoord van de gemeente voorgesteld en daar wordt al de nadruk gelegd op actieve mobiliteit, het realiseren van een gemeente die voetgangers- en fietsvriendelijk is en de energietransitie in de gemeentelijke gebouwen.

“Op lokaal niveau kunnen wij voor oplossingen zorgen. Zo hebben wij in onze begroting de nodige middelen ingeschreven om werk te maken van een ambitieus isolatieplan voor de gemeente”, aldus burgemeester Ahmed Laaouej (PS).

Corrigeer

NIEUWS