Ploegleider Lotto-Soudal over ‘verliezer’ Caleb Ewan: “Hopelijk gelooft hij me nu wel als ik hem zeg dat hij de snelste is”

Ploegleider Lotto-Soudal over ‘verliezer’ Caleb Ewan: “Hopelijk gelooft hij me nu wel als ik hem zeg dat hij de snelste is”

Foto: AFP

Lotto-Soudal en Caleb Ewan lieten in Frascati een meer dan unieke kans op een ritzege liggen. De Australische pocket-spurter zette zijn raid een fractie van een seconden te laat in en strandde in het wiel van dagwinnaar Carapaz. Ploegleider Bart Leysen had het liever anders gezien.

LEES OOK. De Giro in 60 seconden: voor Tom Dumoulin is het klassement al verloren, Caleb Ewan laat ritwinst liggen

Klik hier voor onze digitale wielergids

“Het was gewoon heel slim bekeken van Carapaz”, reageerde de Kempenaar. “Hij liet de spurters naar elkaar kijken. Ik had Caleb nochtans ingepeperd dat hij bij dit soort aankomsten momenteel de sterkste en snelste renner is. Ik denk dat hij mij na vandaag wel zal geloven. Helaas zette hij vandaag zijn tegenaanval iets te laat in.”

Ook Van der Sande reed een sterke finale. “We hadden de volgorde iets gewijzigd in functie van de klimcapaciteiten. De valpartijen? Campenaerts lag er ook bij. Voor ons was het al kut maar voor anderen was het vandaag nog veel erger.”

Ewan toch blij

“Met een vroege vlucht van drie renners was het een perfecte situatie”, reageerde de Australiër achteraf. “Het drietal kreeg wel een ruime voorsprong, maar door de 235 kilometer lange etappe vormde dat niet echt een probleem. In de finale wisten we dat het er hectisch zou aan toegaan maar we bleven quasi de volledige dag goed vooraan. Ik hoorde dat er achter me werd gevallen. Zo maakte ik deel uit van een groep van ongeveer twintig renners die zich afscheidde. Het plan om vooraan aan de laatste twee kilometer te beginnen, is goed gelukt. Het groepje werd trapsgewijs uitgedund en Tosh hield me daarna in de perfecte positie.”

“Ik zag Carapaz op 500 meter van de meet vertrekken, maar in eerste instantie regelde Team UAE het tempo. Met nog 300 meter te gaan, zette ik mijn versnelling in maar ik strandde uiteindelijk in het wiel van de Ecuadoriaan. Vandaag heb ik nogmaals bewezen dat dergelijke finishes me goed liggen. Als sprinter is het enorm zwaar om op dergelijke aankomsten mee te strijden om de zege, tegen de betere klimmers zoals Ulissi, Roglic en Carapaz. Uiteraard ben ik zeer ontgoocheld want ik krijg niet zo vaak een kans op ritwinst in een Grote Ronde. Zondag finishte ik derde en vandaag tweede. Morgen volgt er een vlakke rit en ik ben ervan overtuigd dat ik dan opnieuw kan meestrijden voor de winst. Het is enkel jammer dat ik vandaag die kans niet heb kunnen grijpen. Als ploeg deden we het perfect en helaas resulteerde dat niet in een overwinning.”

Achterlijke Yates

De val op zes kilometer van de finish was niet de laatste crash van de dag. In de achtervolging op de groep Roglic ging Mikal Landa tegen de grond als gevolg van een manoeuvre van Simon Yates. “Die Yates is een achterlijke”, brieste Landa achteraf. “Hij reed als een gek en haalde me bij een rotonde onderuit. Nog een gelukje dat ploegmaat Carapaz de etappe wint. Dat zorgt toch voor troost in deze donkere dag.”

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.