Door gebrek aan schuldinzicht maakt aanvraag weinig kans

Moordenaar Stacy en Nathalie vraagt penitentiair verlof

Moordenaar Stacy en Nathalie vraagt penitentiair verlof

Abdallah Aït Oud, de moordenaar van de Luikse stiefzusjes Stacy Lemmens en Nathalie Mahy, vraagt penitentiair verlof aan. De man werd in 2008 tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering, verkrachting en moord op de twee meisjes. Hij komt pas in 2026 in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating.

België had de zaak Dutroux nog niet verteerd toen op 9 juni 2006 opnieuw alarm werd geslagen voor de onrustwekkende verdwijning van twee jonge meisjes. Stacy en Nathalie speelden samen op straat tijdens een wijkfeest in de volkse buurt St-Léonard, in hartje Luik, toen zij plots in het niets leken opgelost. Nergens was er nog een spoor van hen te bekennen.

Al snel kwam een verdachte in beeld. Abdallah Aït Oud was kort voordien in de wijk komen wonen. De man was in 2001 opgepakt na de ontvoering en verkrachting van een 14-jarig meisje uit Luik. Maar hij ontsnapte om een onduidelijke reden aan een gevangenisstraf, al moest hij wel een doorgedreven begeleiding volgen. Eind 2005 mocht hij echter beschikken. Aït Oud vestigde zich in een kraakpand in de St-Léonardwijk.

Moordenaar Stacy en Nathalie vraagt penitentiair verlof
Stacy (links) en Nathalie (rechts) verdwenen in juni 2006 tijdens een wijkfeest. Foto: AFP

Kort na de verdwijning van Stacy en Nathalie hing de foto van de intussen spoorloze Aït Oud in heel het land uit. Enkele dagen later meldde de man zich bij de politie. Op amper 400 meter van het café waar Stacy en Nathalie het laatste gezien werden, vond men hun levenloze lichamen terug langs een spoorweg. Sporen van specifieke planten in de spoorwegberm en van haren van een van de slachtoffers deden Aït Oud de das om. Maar de man is de feiten altijd blijven ontkennen.

Zijn veroordeling in 2008 tot levenslang met daarbovenop 10 jaar ter beschikkingstelling van de regering heeft hij nooit verteerd. Aït Oud vocht ze aan tot voor het Europees hof van de Rechten van de Mens, maar overal ving hij bot.

Theoretisch kan de kindermoordenaar in 2026 zijn vervroegde vrijlating onder voorwaarden aanvragen bij de strafuitvoeringsrechtbank. Aan dergelijke vrijlating gaan doorgaans penitentiaire verlofperiodes vooraf. De gedetineerde moet ze gebruiken om zijn terugkeer naar de maatschappij voor te bereiden. Door op zoek te gaan naar een job, een vaste verblijfplaats, enz. Maar om dergelijke gunst toegekend te krijgen, is een blijk van schuldinzicht een bijna absolute voorwaarde. De aanvraag wordt in eerste instantie door de instelling onderzocht waar de persoon gevangen zit. Op beide punten positief scoren is nog altijd geen waarborg om het licht op groen te krijgen. Michel Lelièvre, een van de mededaders van Marc Dutroux, heeft een rits aanvragen ingediend alvorens hij pas in 2018 voor het eerst de gevangenis voor 36 uur mocht verlaten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees