Onderzoek zou hebben uitgewezen dat ook Alessandro Petacchi klant was van spilfiguur in Operatie Aderlating

© BELGAIMAGE

Volgens de kranten Le Monde en Corriere della Sera duikt de naam van Alessandro Petacchi op in Operatie Aderlating, het dopingschandaal dat afgelopen winter uitbrak tijdens het wereldkampioenschap Noorse ski. Wielrenners Denifl en Preidler blijken al betrokken te zijn in het schandaal dat draait rond de Duitse arts Mark Schmidt.

gvdl

Petacchi is momenteel in de Giro aan de slag als commentator voor de Italiaanse staatstelevisie RAI. Hij ontkent in alle toonaarden ook maar iets te maken te hebben met Mark Schmidt, de Duitse arts die als spilfiguur in het schandaal is aangeduid. “Ik ken die man niet en heb hem nooit gezien. Ik ben nooit bij hem op bezoek geweest, niet in Duitsland noch elders. Ik heb mij nooit schuldig gemaakt aan bloeddoping en weet niet waarom mijn naam in dit dossier opduikt.”

Volgens de informatie van beide kranten zou Petacchi zich nochtans schuldig hebben gemaakt aan bloeddoping, meer bepaald in 2012 en 2013. Hij reed toen voor Lampre-ISD en… Quick Step. Of er een link is tussen Petacchi en Schmidt? De Italiaan reed eerder in zijn carrière alvast twee seizoenen voor het Duitse Milram, het team waar de bewuste Mark Schmidt teamarts was.

Volgens beide kranten zou Petacchi twee jaar klant zijn geweest van Schmidt. In die periode zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan autologe bloedtransfusies waarbij eigen bloed wordt afgetapt en verrijkt waarna het opnieuw wordt ingespoten. Deze praktijken zijn niet toegestaan volgens de WADA-code en vallen ook onder de Italiaanse strafwet.

Petacchi kwam in 2007 al onder vuur nadat tijdens een Giro-etappe een te hoge concentratie Salbutamol in zijn bloed werd teruggevonden. Astmapatiënt Petacchi weet de hoge concentratie aan zijn puffer en werd achteraf vrijgesproken door de Italiaanse federatie.

Meer over Giro d'Italia/Ronde van Italië